Nyheter

GENERALMAJOR: Kongepingvinen Sir Nils Olav III er Hærens første generalmajor.

Brigader Sir Nils Olav utnevnt til generalmajor

Under en storslått markering i Edinburgh Zoologiske hage ble brigader Sir Nils Olav forfremmet til generalmajor. Han er den første pingvinen i Hæren med denne graden.

Publisert Sist oppdatert

Det var gardesjef Henrik Hove som festet distinksjonen på den tidligere brigaderens høyre vinge. I forkant hadde Sir Nils Olav med skarpt blikk inspisert den oppstilte paradeavdelingen, bestående av drilltroppen i 3. gardekompani.

Etter den høytidelige seremonien hastet Nils Olav tilbake til sin avdeling i pingvinkolonien til a cappella fremføring av en norsk folkevise med derpå følgende Gammel jegermarsj fremført av Gardemusikken.

Etter at Sir Nils Olav var vel hjemme, fikk gardistene komme på åpen leir i kolonien hvor de bleønsket velkommen av den nyutnevnte generalmajoren.

Der har lenge versert rykter om at pingvinen er oppkalt etter kong Olav. Det kan Forsvarets forum nå avkrefte. Les mer her!

Første gang

Gardesjef Henrik Hove bekrefter overfor Forsvarets forum at det er første gang han har utnevnt en generalmajor.

HØYTIDELIG: Den nyslåtte generalmajoren poserte sammen med blant andre gardesjefen under seremonien i Edinburgh dyrehage.

– Hvilke tanker gjør du deg etter dagens seremoni?

– Seremonien viderefører en viktig del av avdelingens historie og tradisjon. Selv om fokuset først og fremst var på beskikkelse av Sir Nils Olav handler det minst like mye om å anerkjenne det arbeidet flere ildsjeler har lagt ned før oss som var tilstede i dag, sier gardesjef Hove til Forsvarets forum.

Han legger til at dette samtidig er et godt eksempel på det gode forholdet mellom Skottland og Norge

Forbilledlig oppførsel

Alison Maclean har jobbet med pingvinkolonien i snart 30 år. Til Forsvarets forum sier hun at Nils Olav, som er en kongepingvin, gjennom hele sitt liv har hatt en forbilledlig oppførsel.

Den nyutnevnte generalmajoren er snart 20 år. Han kan med rette omtales som Sir Nils Olav III siden han er tredje generasjon etter at Hans Majestet Kongens Garde i 1972 adopterte en pingvin i den zoologiske hagen. Hans navn og rang er gjort arvelig, forteller Maclean.

HILSER: Gardesjef Henrik Hove hilser brigader Sir Nils Olav. Et stort pressekorps fulgte den høytidelige seremonien.

Stor medieinteresse

I likhet med tidligere forfremmelser ble seremonien dekket av et stort pressekorps. I 1982 var 23 aviser til stede.

Da Nils Olav i 2001 ble forfremmet til Honourable Regimental Sergeant Major havnet han med fargebilde på forsiden til de seks største avisene på De britiske øyene.

Også denne gangen var det et stort pressekorps som fulgte den høytidelige seremonien.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Nils Olav III er en keiserpingvin. Det stemmer ikke, da han er en kongepingvin. Kongepingvinen er keiserpingvinens nærmeste slektning og de ligner veldig i farger og fjærdrakt, men kongepingvinen er fysisk mindre og har kraftigere innslag av gult og oransje, samt en litt annerledes kroppsfasong. Endringen ble gjort 22.08.2023, kl 11.31.

Powered by Labrador CMS