Meninger

TAKKER AV: Forsvarets forum står overfor et generasjonsskifte. Erling Eikli går av som redaktør etter 47 år i Mannskapsavisa og Forsvarets forum.
TAKKER AV: Forsvarets forum står overfor et generasjonsskifte. Erling Eikli går av som redaktør etter 47 år i Mannskapsavisa og Forsvarets forum.

Å stå på kjempers skuldre

Forsvarets forum står nå overfor et generasjonsskifte av de sjeldne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg mener et historieløst samfunn faller veldig fort. Hvis du ikke kjenner historien og vet hva folk har gjort før deg – og for deg – så overlever du ikke». Ordene tilhører Erling Eikli, avtroppende redaktør i Forsvarets forum og syvende far i huset her på Akershus festning.

I dette store portrettintervjuet får du bli bedre kjent med ham.

Erling kom til Mannskapsavisa som vernepliktig journalist i 1974. Før han dimitterte fikk han fast sivil stilling som journalist i redaksjonen. I de påfølgende 46 årgangene har navnet hans stått i kolofonen, men denne årgangen blir den siste.

31. desember 2020 går han ut døren fra redaksjonslokalene i bygning 65 for siste gang som redaktør, og en rekordlang karriere i Forsvarets forum vil være over. Om kontoret hans, og ikke minst de 94 flyttekassene på loftet, vil være tømt innen den tid, gjenstår å se. Se bildene i reportasjen! Erling vil uansett være velkommen i redaksjonen når som helst.

ANSVARLIG REDAKTØR: Stian Eisenträger i Forsvarets forum.
ANSVARLIG REDAKTØR: Stian Eisenträger i Forsvarets forum.

Magasinet du her kan lese er laget i Erlings ånd. Uten å vite hvor vi kommer fra, er det vanskelig å vite hvor vi skal. Derfor har vi i denne jubileumsutgaven god plass på Mannskapsavisa og Forsvarets forums 75 år lange historie. For dem som er opptatt av hva Forsvarets forum er, eller har meninger om hva Forsvarets forum burde være, er dette særdeles nyttig lesning. Disse sidene er redigert av Erling Omvik, som også er forfatter av jubileumsboken, som skal utgis i 2021.

Selvfølgelig får du også et fyldig knippe artikler fra en rekke av Forsvarets avdelinger, i tillegg til USAs påtroppende president Joe Bidens store kronikk - eksklusivt i Norge og for første gang i norsk språkdrakt.

Denne høsten var planen å feire Mannskapsavisa og Forsvarets forums 75-årsjubileum med fagdag og festmiddag. På grunn av pandemien har vi, som alle andre, måttet utsette vår feiring. Vi håper å kunne arrangere en jubileumsmarkering sommeren 2021.

Forsvarets forum står nå overfor et generasjonsskifte av de sjeldne. Med Erlings fratreden ved nyttår, sammen med Tor Eigil Stordahl, som gikk av med pensjon i sommer, har Forsvarets forum på bare noen måneder mistet mer enn 75 års erfaring med journalistikk om Forsvaret. Som ansvarlig redaktør har jeg, og den som blir Erlings etterfølger, store sko å fylle.

Erling har fulgt karrieren til 218 vernepliktige journalister i Mannskapsavisa og Forsvarets forum. Med unntak av han selv, har redaksjonen siden starten i 1945 hatt ti ansvarlige redaktører, og Erling har jobbet under åtte av dem.

Som fersk ansvarlig redaktør har det vært en enorm trygghet å få tilbringe mine første måneder i en ny redaksjon, og ikke minst i Forsvaret, med Erling som en stødig mentor og fenomenal kollega. Han har veiledet og kommet med fremragende råd, innspill og forslag til meg, samtidig som han har involvert seg og engasjert seg med full kraft i mine planer for Forsvarets forums fremtid. Med sin lange, unike erfaring, klokskap og omsorg, har han sørget for å gi meg en så god start som jeg aldri kunne forestilt meg på forhånd.

Min dypeste takknemlighet for all din hjelp og støtte. Takk, Erling!

Powered by Labrador CMS