Nyheter

BARNEHAGE: Helikopteret styrtet ved en barnehage og en boligblokk i Kyiv-forstaden Brovary onsdag.
BARNEHAGE: Helikopteret styrtet ved en barnehage og en boligblokk i Kyiv-forstaden Brovary onsdag.

Ukrainas innenriksminister blant de døde i helikopterstyrt

Minst 18 personer mistet livet i helikopterstyrten i Kyiv-forstaden Brovary onsdag morgen. Blant de omkomne er Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj. Årsak til styrten er ennå ikke kjent.

Publisert Sist oppdatert

Helikopteret var på vei til fronten da det styrtet, opplyser det ukrainske presidentkontoret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hensikten med turen var å utføre arbeid i et område der kampene pågår. Innenriksministeren var på vei dit, sier nestlederen for det ukrainske presidentkontoret, Kyrylo Tymosjenko, til en lokal TV-kanal.

Også flere andre høytstående tjenestepersoner i innenriksdepartementet omkom, melder Ukrainas nasjonale politisjef Igor Klymenko. Monastyrskyjs viseinnenriksminister Jevhenij Jenin og statssekretær Yurij Lubkovytsj er blant dem.

Les også: Ukrainsk offiser: – Russland startet propagandakrigen i 1991

Mange skadde

Alle de ni som var om bord helikopteret, som ifølge Klymenko tilhørte den statlige redningstjenesten, omkom. I tillegg mistet flere personer som befant seg på bakken, livet.

OMKOM: Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj omkom i helikopterstyrten utenfor Kyiv onsdag.
OMKOM: Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj omkom i helikopterstyrten utenfor Kyiv onsdag.

Det pågår en redningsaksjon på stedet, melder Kyiv-guvernør Oleksij Kuleba på Telegram , som også sier at foreløpige opplysninger tilsier at 18 personer omkom.

I tillegg er nærmere 30 skadde sendt til sykehus.

Podkast: Slik påvirker sanksjonene Russland

Nærheten av barnehage

Vrakrestene fra helikopteret ligger utenfor en brennende bygning, skriver BBC. Helikopteret styrtet i nærheten av en barnehage onsdag morgen, og styrten skal ha ført til en eksplosjon.

Tre barn er blant de omkomne, og 15 barn er sendt til sykehus. Flere ansatte og barn i lokalet ble evakuert.

Det er ikke kjent hva som forårsaket helikopterstyrten. Russland har ikke kommentert hendelsen, og ukrainske myndigheter har ikke sagt noe om russiske angrep i området da helikopteret styrtet.

Les også: – Dersom Ukraina taper, er Georgia neste mål

Minnes kollegaene

Monastyrskyj (42) ble utnevnt til jobben som innenriksminister av president Volodymyr Zelenskyj i 2021.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal kaller Monastyrskyjs bortgang for et stort tap.

LIV: Helikopterstyrten krevde flere liv.
LIV: Helikopterstyrten krevde flere liv.

– En tragedie i Brovary. Minst 18 personer omkom i helikopterstyrten. Blant dem er innenriksminister Denys Monastyrskyj, viseinnenriksminister Jevhenij Jenin og statssekretær Yurij Lubkovytsj. Et stort tap for regjeringslaget og for hele landet, skriver Sjmyhal på Telegram.

– Jeg kondolerer til familiene deres og til alle ofrene.

Styrten og omstendighetene skal etterforskes grundig, legger han til.

Rådgiver i innenriksdepartementet, Anton Gerasjenko, minnes sine kollegaer på Twitter.

– Mine venner Denys Monastyrskyj, Jevhenij Jenin og Yurij Lubkovytsj, og alle som var om bord helikopteret var patrioter som jobbet for å gjøre Ukraina sterkere. Vi vil minnes dere for alltid, skriver han.

Les også: Her trener Norge ukrainske soldater

Kondolerer

EU-president Charles Michel har sendt sine kondolanser til Ukraina.

– Vi slutter oss til Ukraina i sorgen etter denne tragiske helikopterulykken, skriver Michel på Twitter , og kaller Monastyrskyj for en god venn av EU.

Brovary, der styrten skjedde, har i overkant av 100.000 innbyggere og ligger rundt 20 kilometer nordøst for hovedstaden Kyiv. Tidlig under den russiske invasjonen kjempet russiske og ukrainske styrker om kontrollen over Brovary, og russiske styrker trakk seg derfra i april i fjor.

Helikopterstyrten onsdag skjer bare dager etter at 45 personer, inkludert seks barn, ble drept da et russisk angrep rammet en boligblokk i den østlige byen Dnipro i Ukraina.

Zelenskyj: – En forferdelig tragedie

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller helikopterstyrten som tok livet av flere personer i Kyiv, for en forferdelig tragedie.

– I dag skjedde det en forferdelig tragedie i Brovary. Mine kondolanser til alle familiene og vennene til ofrene, skriver Zelenskyj på Telegram.

Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj, viseinnenriksminister Jevhenij Jenin og statssekretær Yurij Lubkovytsj er blant de omkomne. De var om bord helikoptret, som var på vei til fronten, da det styrtet ved en barnehage og en boligblokk i Brovary utenfor Kyiv.

– Denys, Jevhenij, Yurij, flere som jobbet for innenriksdepartementet … Sanne patrioter. Måtte de hvile i fred. Måtte alle som omkom denne svartmalte morgenen, hvile i fred, skriver Zelenskyj videre.

Les også: E-sjefen: – Hvis du skal få informasjon, så må du ha noe å gi

Powered by Labrador CMS