Nyheter

FÅR PENGER AV STATEN: Det tyrkiske helikopteret Alpin skal kunne utstyres med våpensystemer og være operativ både dag og natt.

Tyrkisk selskap utvikler førerløst helikopter

Kan utstyres med kameraer, våpensystemer og radar.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkisk våpenindustri har lenge hatt en markant rolle i Ukraina-krigen. Den tyrkiske dronen Bayraktar TB2 lages av selskapet Baykar med hovedkvarter i Istanbul, og blir brukt av Ukraina mot de russiske angriperne.

Det tyrkiske selskapet Titra har blitt lovet statlige subsidier for å nå sin ambisjon om å utvikle landets første førerløse helikopter, skriver Defense News. Prosjektet har vært i utvikling siden 2019, og første take-off var i 2020.

Les også: Norsk innsamling for å kjøpe tyrkisk drone

Modellen heter Alpin. Angivelig skal Titra årlig produsere ti eksemplarer av Alpin, i tillegg til 250 kamikazedroner med vinger. Designmessig er helikopteret basert på det ultralette italienske helikopteret Heli-Sport CH-7, som imidlertid styres av pilot.

Helikopteret er syv meter langt, 1,5 meter bredt, 2,35 meter høyt og har en tomvekt på 340 kilo.

Titra skriver på sine nettsider at Alpin er det første førerløse helikopteret i Tyrkia som kan utføre oppgaver helautomatisk, og har nyttelast på 200 kilo inkludert drivstoff. Dermed kan Alpin komme til nytte i mange militære og sivile områder, ifølge produsenten.

Les også: Må bygge brakker for charterturister på Evenes

Ifølge den regjeringslojale tyrkiske avisen Daily Sabah inngår Titras ulike prosjekter i et bredere teknologisamarbeid mellom Tyrkia og Argentina. Titra Technology har både hovedkvarter og produksjon i Tyrkias hovedstad, Ankara.

Noen tekniske data:

  • Maks. høyde: 6400 m., ifølge Titra. (5000 m., ifølge Defence News)
  • Toppfart: 203 Km/t.
  • Drivstoff: Bensin, 175 liter.
  • Maks. takeoff vekt: 550 kg.
  • Radius på kommunikasjon: 200 km.
Powered by Labrador CMS