Nyheter

NORDSJØEN: USS Gerald R. Ford sammen med støtteskip i Nordsjøen.

Verdens største krigsskip seiler i retning Norge

Hangarskipet USS Gerald R. Ford seilte i helgen inn i Nordsjøen. Samtidig landet fly fra den amerikanske marinen på Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

2. mai la det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford fra kai i Norfolk i USA. Skipet er på sitt første globale oppdrag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I helgen seilte skipet gjennom Den engelske kanal og inn i Nordsjøen. Det har ikke kommet noen offisiell informasjon fra den amerikanske marinen om hvor skipet er på vei. I sosiale medier spekuleres det i om fartøyet skal innom Norge og seile inn i Østersjøen for å delta på marineøvelsen Baltops 2023.

Dagens Næringsliv har også spekulert i om skipet skal ta turen til Norge.

«Det kan være at «Gerald R. Ford» legger turen innom Oslo også, men det er ikke mulig å få bekreftet», skrev avisens kommentator Sverre Strandhagen 12. mai.

Lørdag landet to fly av typen C-2A Greyhound på Gardermoen, ifølge Flightradar24, et nettsted som følger flytrafikk. Flyene tilhører den amerikanske marinen, og var på vei fra Prestwick lufthavn i Skottland. Denne flytypen brukes til logistikk på amerikanske hangarskip.

Søndag fløy fly av samme typen fra en posisjon midt i Nordsjøen til Gardermoen.

USS Gerald R. Ford er det første hangarskipet i Gerald R. Ford-klassen. USA planlegger å bygge ti skip i samme klasse, som skal ta over for skipene i Nimitz-klassen, som brukes i dag.

Hangarskipet er 333 meter langt og har et deplasement (vekten av vannet som forskyves av skipet, og som er standardmåleenheten for skipsvekt) på 100.000 tonn. Det drivers av to atomreaktorer. Det er plass til 75 fly om bord, og mannskapet er på over 4500 personer.

STØRST: Gerald R. Ford er verdens største krigsskip.
KANALSEILAS: Lørdag seilte skipet gjennom Den engelske kanal.
FLY: Et fly av typen Greyhound fløy søndag fra Nordsjøen til Gardermoen.
Powered by Labrador CMS