Nyheter

LAGMANNSRETTEN: Befalet i Hæren ble dømt til 90 dagers fengsel i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Overgrepssak i Hæren anket til Høyesterett

Et befal i Hæren som er dømt i lagmannsretten for å ha foretatt seksuell handling uten samtykke, har anket saken til Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Befalet i Hæren ble dømt i Hålogaland lagmannsrett i januar for seksuelt krenkende adferd og for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det. Han ble frikjent for straffeskyld for å ha misbrukt sin stilling for å forsøke å få seksuell omgang.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Befalet ble derimot dømt til å betale erstatning for å ha misbrukt sin stilling for å forsøke å få seksuell omgang. Det kan skje fordi kravene for å idømmes erstatning er annerledes enn kravene for å bli dømt til straff.

Befalet har anket saken til Høyesterett.

– Vi anket over bruken av fengselsstraff for den seksuelle berøringen på fest, og mener det skulle være avgjort ved en bot eller betinget reaksjon. Videre har vi anket over at han ble ilagt erstatning til tross for at han er frifunnet. Det blir litt sånn fetteren i Birigitte Tengs-saken, og noe de fleste i 2023 er enige om at ikke bør skje. Vi har bedt om at denne dommen oppheves, skriver tiltaltes advokat John Christian Elden i en e-post til Forsvarets forum.

Høyesteretts ankeutvalg har ennå ikke avgjort om Høyesterett tar saken.

Les også: Dette mener John Christian Elden om Forsvarets håndtering av varslingssaker

Aktoratet forholder seg foreløpig rolig til anken.

– Saken ligger nå hos Høyesteretts ankeutvalg og jeg avventer avgjørelse derfra, skriver statsadvokat Torstein Lindquister i en e-post.

Befalet, en mann i 40-årene, ble i lagmannsretten dømt til 90 dagers fengsel for brudd på straffeloven § 297 og straffeloven § 298. Han ble dømt for seksuelt krenkende adferd og for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det.

Tiltalte ble i tillegg dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede på grunnlag av å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling.

Powered by Labrador CMS