Nyheter:

Heimevernet står vakt ved veien som brukes til å frakte personell og utstyr inn og ut av rasområdet.

HV: - Kommunen bestemmer behovet

Heimevernet har hatt drøyt 140 personer i Gjerdrum den siste uka. Det planlegger de å fortsette med.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frem til tirsdag 5. januar var oppdraget på Gjerdrum en redningsaksjon. Nå har søket etter savnede gått over i en ny fase og sikkerhetsvurderingene er endret ettersom det ikke lenger er et redningsoppdrag. Det gjør at flere av Forsvarets bidrag har trukket seg ut.

Men HV-02 er igjen.

– Vår rolle er å bistå kommunen med kunnskap, kompetanse og ekspertise, sier sjefssersjant Joachim Bjørnbak.

Han er også sjef for Forsvarets innsats i Gjerdrum, på oppdrag for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Han mener at HV blant annet kan bidra med plankunnskap. Utover det skal de fortsatt sikre det ytre perimeteret rundt rasområdet.

Torsdag vil det bli rullert med et nytt HV-område. Da tar område Østmarka over vaktoppdraget.

Utsetter søk i Gjerdrum – bare HV blir igjen

Sjefssersjant Joachim Bjørnbak.

Kommunens behov bestemmer

De siste døgnene har både Ingeniørbataljonen og informasjonsanalytikere fra Etteretingsbataljonen pakket sammen og reist. Begge bataljonene er på beredskap i tilfelle det skulle være behov.

Bjørnbak forklarer at det er kommunen som vil bestemme om det trengs ytterlig støtte fra Forsvaret.

– Det er behovet som kommunen ser i både kort perspektiv og i en lengre tidshorisont, som bestemmer.

HV har klargjort flere avdelinger slik at de kan stå flere måneder dersom de blir anmodet om det. Frem til nå har HV-02 bistått med 140 soldater, og det vil de fortsette med i den kommende perioden, forklarer Bjørnbak.

– Det er den styrken vi har for å kunne rullere på vaktoppdrag og samtidig hvile.

FOHs forlengede arm

Bjørnbak forklarer at de arbeider på vegne av Forsvarets operative hovedkvarter.

– Det er en trygghet og en sikkerhet ovenfor i alle fall min funksjon, at jeg kan ta en telefon dersom det er et behov som har kommet.

Han sier at det var kaotisk i starten.

– Det er en enorm katastrofe, men jeg vil si at når nødetatene får møtt hverandre og koblet seg sammen så fremstår vi veldig sterke. Det er en del av totalforsvaret. Så det er veldig givende å være med på – å se totalforsvaret i sving. Det er stort.

–Det er mye innsatsvilje og stor forsvarsvilje blant befolkningen. Og det gjør noe med oss som står på vaktpost. Da får du en følelse av at du gjør noe viktig, sier Bjørnbak.

Slik ble Ingeniørbataljonen mobilisert: Forespørselen kom rett før midnatt på nyttårsaften.

Både droner og bro er fjernet

Forsvaret har bidratt med både droner og bro i arbeidet på Gjerdrum. Nå er begge deler tatt ut av operasjonen.

Innsatsleder i Politiet Mari Stoltenberg sier til Forsvarets forum at de ikke kommer til å drive med noe mer aktivitet før det er trygt å operere i rasområdet.

– Vi skal ikke gjøre noe på bekostning av egen sikkerhet, sier hun.

Stoltenberg forklarer at det ble besluttet å ta opp broen som Forsvaret la, da redningsaksjonen gikk over i en ny fase tirsdag. Den ble fraktet til Rena natt til onsdag.

Broen ble fraktet tilbake til Rena natt til onsdag 6. januar.

– Det er et hjelpemiddel vi har hatt god nytte av. Vi har blitt kjent med hvordan den brukes og tar den med inn i planleggingen videre, sier Stoltenberg.

– Broen ble fraktet på natten fordi at de er så store tunge kjøretøy at de trenger tid på vei, og da gjorde vi det på natten hvor det er minst sjenanse for de sivile, forklarer Joachim Bjørnbak.

– Vil det være behov for mer dronestøtte?

– Det er kommunen som bestemmer behovet. Også vet jeg at NVE holder på med noe som kan erstatte dronene med kameraer på stativ med lange linser som står statisk og filmer ras - sammen med NVEs bakkeradar. Den er også satt opp, sier Bjørnbak.

Forsvarets forum har stilt spørsmål til ordfører Anders Østensen om hva Gjerdrum kommune vil trenge Forsvaret til. Det sier Østensen at det er for tidlig å svare på.

Les også intervju med ordføreren her: – Viktig å ha støtte fra Forsvaret

Powered by Labrador CMS