Nyheter

VELKOMMEN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin under velkomstseremonien i București, Romania, onsdag.

USA ber om mer forsvarssamarbeid blant landene ved Svartehavet

USA ber allierte land som grenser til Svartehavet, om å utvide militærsamarbeidet. Oppfordringen kommer dagen før Natos forsvarsministermøte i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa etter samtaler med Romanias forsvarsminister Nicolae Cuica at det trenges handling fra kyststatene ved Svartehavet for å motvirke det kan kalte russisk militarisering av regionen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Sikkerhet og stabilitet i Svartehavet er i USAs nasjonale interesse og kritisk for sikkerheten på Natos østflanke, sa Austin.

Han la til at regionen er sårbar for russisk aggresjon.

– Vi ser bevis for det gjennom handlingene i det østlige Ukraina og ved okkupasjonen av deler av Georgia, sa forsvarsministeren under et pressemøte.

Les også: Et innovasjonsfond på én milliard euro skal drive fram ny teknologi i Nato. Norge er fortsatt i tenkeboksen.

Besøket i Bucuresti er tredje stopp på en rundtur i forkant av ministermøtet i Nato. Hensikten er å bygge opp tillit blant allierte som Ukraina og Georgia som begge håper å kunne bli opptatt som Nato-medlemmer. USA ønsker uansett å styrke det militære samarbeidet mellom vennligsinnede land i regionen.

USA har rundt tusen soldater stasjonert i Romania, et nærvær som Austin kaller en god avskrekkingsstyrke med tanke på mulig russisk aggresjon. Amerikanske tjenestemenn avviser spekulasjoner om at USA vil utvide sitt nærvær i Romania eller opprette en permanent base i landet.

Les også: Ikke slutt på Nato-operasjoner utenfor alliansen, ifølge Jens Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS