Nyheter

PSYKIATER: Erik Salvador, psykiater og konsulent i McKinsey, blir intervjuet av Forsvarets forums Gro Anita Furrevik.

Podkast: Fryktløs på fire dager

Erik Salvador har hjulpet Forsvarets veteraner med å håndtere angst etter traumatiske opplevelser. Med hans metode kan du lære å kontrollerere og leve med frykten i løpet av kort tid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lever du med angst som følge av traumatiske opplevelser? Eller er du kanskje redd for edderkopper? Eller har flyskrekk?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frykt ikke! Det finnes hjelp, og behandlingen går kanskje raskere enn du forestiller deg.

Erik Salvador, psykiater og konsulent i McKinsey, har mange års erfaring fra Forsvarets sanitet (FSAN), der han blant annet har jobbet med veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Under arbeidet i Forsvaret utviklet Salvador en metode for å kunne lære mennesker å kunne mestre og leve med frykt.

Hør forsvarssjefen i podkast: Dette vil han si til sin russiske motpart

– Man kan i løpet av kort tid til bli mye bedre til å tåle frykt. Og hvis man tåler frykten sin bedre, blir den ikke så voldsom og overveldende, forteller han i Forsvarets forums podkast Krig & sånn.

Et av virkemidlene i behandlingen er å utsette pasienten for frykten, for eksempel ved å eksponere en person med høydeskrekk for høyder, eller la soldater gjenoppleve traumatiske episoder fra slagmarken med virtuell virkelighet (VR).

Hør podkast Ukraina-spesial: Slik påvirker sanksjonene Russland

– Behandlingen er basert på metoder som man har visst om i veldig mange år. Det er en hybrid av forskjellige metoder. På den ene siden er det klassisk eksponeringsterapi, det å utsette seg selv for ting som man er ukomfortabel med, for å lære å tåle det. På den annen side inkorporerer den kunnskap som blant annet Bergens-modellen har vist oss. Ved å gjøre ting over kort tid intensivt og komprimerer behandlingstiden og intensiverer den, så kan man unngå å måtte bruke veldig lang tid på den, sier Salvador.

Hør hele podkast-episoden her:

Powered by Labrador CMS