Nyheter

LUFTVERN: Storbritannia gir ytterligere militær bistand til Ukraina, blant annet missilene Amraam, som kan skyte ned kryssermissiler, sier forsvarsminister Ben Wallace.
LUFTVERN: Storbritannia gir ytterligere militær bistand til Ukraina, blant annet missilene Amraam, som kan skyte ned kryssermissiler, sier forsvarsminister Ben Wallace.

Storbritannia gir luftvernmissiler til Ukraina

Storbritannia vil forsyne Ukraina med luftvernmissiler for å forsvare mot russiske angrep, opplyser landets forsvarsdepartement i en uttalelse. Også Frankrike lover ytterligere bistand.

Publisert

Kunngjøringen kommer etter at vestlige allierte onsdag lovet raske leveranser for å styrke Ukrainas forsvar mot russiske luftangrep.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland gjennomførte angrep mot en rekke byer i Ukraina mandag etter eksplosjoner ved broen som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet.

Norskutviklet system

Britene vil for første gang sende Amraam-missiler som er i stand til å skyte ned kryssermissiler, heter det i kunngjøringen.

– Russlands siste kritikkløse angrep mot sivile områder i Ukraina berettiger ytterligere støtte til dem som prøver å forsvare sitt land. Derfor har jeg i dag godkjent forsyningen av Amraam-missilene til Ukraina, sier forsvarsminister Ben Wallace.

– Disse våpnene vil hjelpe Ukraina med å forsvare sitt luftrom, heter det videre.

Amraam-missilene kan brukes med det norskutviklede luftvernsystemet Nasams, som USAs president Joe Biden har lovet Ukraina.

I tillegg gis ukrainerne hundrevis av andre typer luftvernmissiler, samt hundrevis av droner for å støtte opp om Ukrainas rekognoseringsarbeid, i tillegg til 18 ytterligere haubitser. De kommer på toppen av 64 som allerede er levert, skriver departementet.

Frankrike gir også hjelp

Også fra fransk hold ble det lovet mer bistand onsdag. Landets president Emmanuel Macron sa i et intervju med TV-kanalen France 2 at Frankrike vil levere radar- og luftvernsystemer de neste ukene. Han sa ikke hvilke systemer det er snakk om.

Også Macron knyttet leveransen til de russiske angrepene denne uka.

– Dette er en ny fase med bombeangrep fra land, til havs, lufta og droner mot essensiell infrastruktur og sivile, sa Macron ifølge France 24.

Powered by Labrador CMS