Nyheter

2021:

Forum-året i bilder

2021 var et variert år for Forsvarets forum. Leirskred på Ask i Gjerdrum, uttrekningen fra Afghanistan og ikke minst koronapandemien har preget 2021. I denne saken kan dere se noen utvalgte bilder fra året som har gått.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

2020 ble avsluttet og 2021 startet på mørkt vis på Ask i Gjerdrum, et leirskred tok 10 menneskeliv og rammet en hel bygd.

Her kan du lese mer om Forsvarets bidrag i Gjerdrum.

Vognfører i innsatsstyrke Derby, Kenneth Løwe, ble selv evakuert fra sitt hus ved skredet på Ask til Olavsgaard hotell før han ble kalt inn. Han bodde 150 meter unna skredkanten. Her er han tilbake på hotellet. Når han prater om HV-laget sitt bryter han ut i tårer.

Her kan du lese hele reportasjen om Kenneth Løwe, HV-soldaten som rykket ut til sitt eget nabolag.

Før avreise til Irak måtte 2.-bataljon være isolert i to uker i historiske omgivelser på Oscarsborg. Korona-pandemien har gjort hverdagen tungvinn for de fleste.

Her kan du lese reportasjen om de 30 soldatene som måtte isoleres før avreise til Irak.

Bjørg Kathrine Batalden (57) og Robin Karlsen (31) omkom i et snøskred på Jan Mayen. Her ankommer kistene Gardermoen Flystasjon.

Du kan lese mer om skredet på Jan Mayen, hvor to forsvarsansatte omkom, her.

Fregatten Helge Ingstad flyttes fra CCB-basen på Ågotnes til destruering hos Norscrap West på Hanøytangen på andre siden av fjorden. Ingstad skal være ferdig destruert innen utgangen av februar 2022.

Du kan lese mer om KNM «Helge Ingstads» siste seilas her.

Hvordan er det å være igjen hjemme når mamma eller pappa er ute i internasjonale operasjoner? Eirik Winnæss Aarflot med barna Ella og Jenny.

Her kan du lese mer om de som venter hjemme, når deres kjære er på oppdrag for Forsvaret.

Jakob Strandheim (101) var en del av Shetlandsgjengen under 2. verdenskrig, her fotografert hjemme i stuen sin.

Her kan du lese reportasjen om Jakob Strandheim, som lenge var den siste gjenlevende fra Shetlandsgjengen, og om August Rathke, som er den siste gjenlevende soldaten fra Kompani Linge.

Norsk sikkerhetsmyndighets nye direktør Sofie Nystrøm.

Her kan du lese reportasjen om Sofie Nystrøm, sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Det er mange som sitter igjen hjemme når forsvarsfolk er ute på jobb, Kristin er en av de, her er hun fotografert på Andøya hvor hun bor.

Kristin jobber i Forsvaret selv, men er også en av de som venter hjemme når kona Hanna er på jobb i utlandet for Forsvaret. Les mer om Kristin og Hanna her.

Forsvaret holder på med testing av «E-blanks» som skal kunne erstatte «rødfisk» under trening. Oversersjant Bård Kristiansen demonstrerer hvordan man etter hvert kan få mulighet til å ta en kjapp økt med skytetrening i en pause på kontoret.

Her kan du se flere bilder av, og lese mer om, testingen av «elektronisk rødfis».

Kaien i Grøtsund utenfor Tromsø ble den første hvor en utenlandsk reaktordreven ubåt fikk legge til i Norge.

Her kan du lese mer om den amerikanske reaktordrevne ubåten som lå til kai i Tromsø tidligere i år.

«USS Mount Whitney» (LCC-20) ankommer Akershuskaia, soldater fra heimevernet holder vakt.

HV-soldater måtte på jakt etter sprengstoff før det amerikanske amfibiske kommandoskipet USS «Mount Whitney» la til kai i Oslo. Les mer her!

Utdeling av medaljer til veteraner fra Tysklandsbrigaden. Arne Johan Eliassen fotograferes av familien etter utdelingen på Akershus festning.

Les reportasjen om de tre tidsvitnene fra Tysklandsbrigaden, John Jakob Texmon, Arne Johan Eliassen og Tor Anton Johannessen, her!

Vi ble med brannvernsoldater fra Haakonsvern ut til Sotra hvor de var med på å slokke gress- og lyngbrannen som herjet i området.

Lyngbrannen som startet på Fjæreide på Sotra, spredde seg over store områder før den ble slukket. Brannvernsoldater fra Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern bidro i slukkingen. Les mer her.

US Army og hæren avfyrer Amerikansk rakettartilleri (MLRS) i Setermoen skytefelt under skarpskytingsøvelsen «Thunderbolt 2021».

Les mer om amerikansk rakettartilleri i Setermoen skytefelt her!

Vi er om bord i den sivile båten «BB Ocean» som brukes som supplybåt av forsvaret. Dette kalles STUFT (ship taken up from trade) og er et sivilt-militært samarbeid. Båten har nettopp deltatt i øvelse Baltops i Østersjøen. Ola Trintrud tar seg en joggetur i treningscontaineren.
Vi er med en natt på patrulje med kystvakten og politiet under Molde Jazzfestival. NK på KV Njord Jørgen Wallem, Operasjonsbefal Magnus Hvistendahl og Per Olav Halseber fra politiet følger med på havnen.
To fritidsbåter kom plutselig ut fra havneområdet i høy fart og ble til slutt innhentet av sjøbjørnen. Føreren av den ene båten som stoppet blåste til over to i promille og måtte eskorteres i land av Per Olav Halseber fra politiet.

Se flere bilder fra da Forsvarets forum var med kystvakten og Politiet på patrulje under Moldejazz, her!

Vi er på besøk hos KV Nornen. Brannøvelse om bord. Kokken ligger på lugaren sin hvor TV’en har «tatt fyr». Det er veldig varmt ute og brannsoldhtene har på uniform, flammehemmende heldekkende drakt og brannutstyr. Det er tungt arbeid.

Les hele reportasjen fra KV «Nornen» her!

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet for å offisielt åpne en ny del hvor 80 motstandskvinner og -menn er portrettert av Vebjørn Sand. Eystein Røset ble skutt av tyskerne under krigen, han var æresgjest under åpningen. Her tar forsvarssjef Erik Kristoffersen en titt på en medalje Røset har fått laget av kulen han ble truffet av.

Her kan du lese mer om da veteran Eystein Røset var æresgjest på Operaen og kunstutstillingen Roseslottet.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og broren Frode Kristoffersen har begge vært på oppdrag i Afghanistan i lengre perioder. Her er de fotografert i forbindelse med 20 års-markeringen for krigen.

Her kan du lese mer om brødrene Eirik og Frode Kristoffersens personlige erfaringer fra Afghanistan.

20 år etter at krigen i Afghanistan er i gang avsluttes den. Taliban tok rast over makten i landet og evakueringen måtte skje raskt i et fullstendig kaos. Flyene ut fra Kabul mellomlandet blant annet i Tbilisi hvor de evakuerte ble tatt imot av personell fra Forsvaret.
Om bord på flyene ut fra Kabul var det mange norske barn som hadde oppholdt seg i byen med sine familier.
Søstrene Zakera og Safia Isakhel fra Nittedal var blant de evakuerte. – Jeg trodde jeg skulle dø, sier Zakera (14) til oss.

Zakera (14) og familien hennes flyktet fra Afghanistan til Tblisi i Georgia. Les mer om dem her.

Det har vært en lang tur til flyplassen i Kabul for mange og en slitsom flyreise med hercules fra Afghanistan til Tbilisi i Georgia.
Den norske leieren på flyplassen i Tbilisi under «Task Force Tbilisi». Militærpolitisoldater ser på TV 2s innslag fra Tbilisi.

Her kan du lese mer om Isak Sveen, som bare hadde vært to uker i militærpolitiet før han ble sendt oppdrag i Georgia. Her kan du lese mer om Task Force Tblisi.

Norges Veteranlandslag i Fotball for Krigsveteraner (NVFK) på fire-nasjoners-turnering i Skottland. Kjell Heiberg feirer scoring mot England som ble ydmyket av det norske laget.

Her kan du lese om da veteranlandslaget knuste England i fotballcup i Skottland.

Cup-seieren i Skottland feires i garderoben.
Odd Roger Enoksen er vår nye forsvarsminister. Her mottar han nøkkelen til sitt nye kontor fra avtroppende minister Frank Bakke-Jensen.

Les mer om forsvarsminister Odd Roger Enoksens (SP) politiske comeback her!

Hunden Odin hilser på robothunden «Freke».

Les mer om «robothundene», som kan være en del av fremtidens krigføring, her!

politi, helsevesen og militært personell har masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø (gamle Strømsø ungdomsskole).

Se flere bilder fra Forsvarets store antiterror-øvelse her!

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen besøker USAs forsvarsminister Lloyd Austin i Pentagon.

Her kan du lese mer om hva forsvarsminister Enoksen (SP) snakket med USAs forsvarsminister Lloyd Austin om!

Forsvarets sanitet (FSAN) ble mot slutten av året anmodet om å bistå med å sette vaksiner for å avlaste det sivile apparatet. Her er vaksineringen i gang på Quality Hotel Fredrikstad. Kirsti Nervik Antonsen får sin tredje dose av Tuva Enstad.

Les mer om da Forsvarets sanitet hjalp til på «booster-dag» i Fredrikstad, her!

Powered by Labrador CMS