Nyheter:

Tema for årets soldataksjon er psykisk helse. Dette bildet er fra soldataksjonen 2016 på Skjold.

Soldataksjonen 2021 er i gang

Forsvarssjefen med brev til alle ansatte og vernepliktige.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken startet Soldataksjonen. Temaet på det årlige arrangementet er denne gangen psykisk helse. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen markerte aksjonen med å sende ut en e-post til alle ansatte og vernepliktige. Han formidler viktigheten av et fokus på psykisk helse og sier det skal tilrettelegges for lokale arrangementer på de forskjellige leirene i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det betyr utrolig mye for oss at forsvarssjefen viser interesse og støtte rundt psykisk helse og det arbeidet som gjøres i forbindelse med soldataksjonen.

Det sier Anette Hyldmo, landstillitsvalgt i vernepliktsrådet, som er en del av Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO). Hun sitter med ansvaret for årets soldataksjon. Soldataksjonen er en årlig, holdningsskapende kampanje i regi av TVO forklarer hun.

– Fokus på psykisk helse kunne nesten ikke passe bedre med tanke på koronasituasjonen som vi befinner oss i.

Landstillitsvalgt i TVO, Anette Hyldmo.

Har vært tungt for mange

– TVO har fått tilbakemeldinger om at tjenesten oppleves spesielt tungt for mange under pandemien. Stor usikkerhet, streng kohortpolitikk og mye innskrenkninger er mye av årsaken, forteller Hyldmo

Hun utdyper videre at mange soldater har opplevd et redusert velferdstilbud og bruker mye av tiden alene på rommene sine når de har fri.

Les også: – Målet er et mer åpent og ivaretakende forsvar

Psykisk helse i sentrum

Årets soldataksjon er to-delt. En del består av en arrangementperiode, hvor alle leirer skal arrangere en aksjonsdag. Den andre delen består av et helårlig fokus på psykisk helse, hvor soldatene skal bli påmint viktigheten av psykisk helse og spre informasjon som kan forbedre situasjonen til mange.

– Alle vernepliktige får fri fra jobb til å delta på aksjonsdagen, hvor det skal arrangeres aktiviteter eller andre begivenheter. Psykisk helse skal være fokus gjennom dagen. Utover i året skal det formidles informasjon rundt temaet gjennom foredrag og andre aktiviteter. I tillegg skal det forsøkes å skape en bevisstgjøring rundt hvem man kan henvende seg til om man sliter.

I e-posten fra forsvarssjefen trekker Kristoffersen frem god makkertjeneste som spesielt verdifullt for psykisk helse i forsvaret.

Makkertjeneste er viktig både psykisk og fysisk. Bildet viser artillerijegere på øvelse.

«Vi trenger alle en makker vi kan snakke med i det daglige. En makker som kan støtte når det kreves. En makker vi kan stole på når det blir vanskelig.» skriver Kristoffersen.

Hyldmo er enig i viktigheten av makkertjeneste. Et viktig fokusområde er å lære soldater hvordan man skal prate med hverandre om følelser, mener hun.

– Man blir godt kjent med hverandre og opplever mye sammen gjennom førstegangstjenesten. Da er det viktig med bevisstgjøring rundt hvordan man kan prate med hverandre om følelser. Makkertjeneste handler ikke bare om å sørge for at makkeren din har nok klær eller drikker nok vann. At vedkommende har det bra er minst like viktig, sier hun.

Takknemlig for å ha forsvarssjefen i ryggen

Hyldmo uttrykker at støtten fra forsvarssjefen og hans interesse for psykisk helse betyr mye for både soldataksjonen og for de vernepliktige.

– Det betyr utrolig mye for oss at forsvarssjefen viser interesse og støtte rundt psykisk helse og det arbeidet som gjøres. Selv om TVO står bak soldataksjonen, er det en aksjon for hele forsvaret, både soldater og ledelse.

Hun presiserer at det er viktig for soldater rundt om i landet at man har en forsvarssjef som er opptatt av hvordan soldater har det på det personlige planet.

Har du fått med deg denne? Forsvaret utsetter opptaksprøver

Powered by Labrador CMS