Nyheter

PENTAGON: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen i Pentagon sammen med USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Diskuterte bedre koordinering for å dempe spenning i nord

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Ukraina, Polen, Hviterussland, Afghanistan og nordområdene ble tatt opp da Odd Roger Enoksen møtte Lloyd Austin i Pentagon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et militærkorps i stive paradeuniformer spilte både «Ja, vi elsker» og «The Star-Spangled Banner» da forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) sto på trappene til Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet i Washington. Ved siden av han sto USAs forsvarsminister Lloyd Austin med hånden på brystet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da musikken stilnet, forsvant de to ministrene hurtig inn i den massive bygningen.

Noen timer senere, på en mørk biffrestaurant et par kvartaler unna, forteller Enoksen at de to rakk å prate om både spenningen mellom Ukraina og Russland, situasjonen på grensen mellom Hviterussland og Polen, og uttrekningen fra Afghanistan i løpet av møtet i Pentagon.

Øvelser i nord

– De delte synet på bekymring rundt situasjonen i Ukraina. De deler jo vårt syn på at det er en spent situasjon. Ingen vet hva slags hensikt Russland måtte ha, sier Enoksen.

KORDINERING: Enoksen vil ha bedre koordinering av Natos øvelser i nordområdene.

Enoksen hadde varslet på forhånd at nordområdene ville være et viktig tema. Tidligere på dagen fortalte forsvarsministeren Forsvarets forum at han ønsket flere og bedre koordinerte allierte øvelser i nord.

Les også: Russiske bombe- og jagerfly utenfor norskekysten

– Det responderte Austin positivt på. At vi også ser behovet for en bedre koordinering av aktiviteten i Nord. Det ble notert. Og så er det et tema som vi må ha videre dialog om hvordan vi kan gjøre det, ikke bare med USA, men også med andre allierte som øver i dette området, sier Enoksen.

Lloyd Austin understrekte også at USA ser på Norge som en viktig partner.

– Norge er en av våre mest verdifulle og fremoverlente partnere, sa den amerikanske forsvarsministeren da han ønsket Enoksen velkommen, skriver USAs forsvarsdepartement.

– Forsvarssamarbeidet vårt er forankret i våre felles verdier og forpliktelser til Nato, som vi ser på som det essensielle forumet for konsultasjoner, beslutningstaking og handling når det kommer til transatlantiske sikkerhetsspørsmål.

– Står sammen

Austin understrekte også at Norge har en sentral rolle i forhold til Russland, særlig i en tid der klimaendringer i Arktis fører til nye geopolitiske dynamikker i regionen.

– Norge er alliansens øyne og øre i nordområdene, sa Austin.

Samtidig har regjeringen Støre uttrykt ønske om å jobbe for å ha et godt forhold til Russland. At mange av Norges allierte øver i internasjonalt farvann i nordområdene kan legge en demper på forholdet.

SAMTALER: Austin og Enoksen pratet blant annet om situasjonen på grensen mellom Polen og Hviterussland.

– Ønsker dere at USA kanskje skal vise litt tilbakeholdenhet i noen øvelser i internasjonalt farvann?

– Ja, det er en av grunnene til at vi har bedt om en bedre koordinering. Koordinering her er viktig, og det har med det samme å gjøre, at vi ønsker å vise styrke i nord, og det er også bakgrunnen til at regjeringen legger opp til å styrke vårt eget forsvar, spesielt i nord. Men samtidig er det å ha samtaler og dialog like viktig, og amerikanerne understreker også at de er interessert i å ha dialog med Russland, sier forsvarsministeren.

– Koordinering av øvelsene viser at vi står sammen, har styrke, men samtidig inviterer til dialog og avspenning, legger han til.

Powered by Labrador CMS