Nyheter

NY: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at han vil bruke den første tiden til å sette seg i den sikkerhetspolitiske situasjonen og hva det betyr for Forsvaret.
NY: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at han vil bruke den første tiden til å sette seg i den sikkerhetspolitiske situasjonen og hva det betyr for Forsvaret.

Forsvarsministeren: – Det er sikkert mange som vil gi gode råd

Bjørn Arild Gram (Sp) erkjenner at det er mye å sette seg inn i som ny forsvarsminister.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har snakket med ham for noen år siden, men jeg har ikke rådført meg med så mange ennå, sier Bjørn Arild Gram (49) og sikter til tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er sikkert mange som vil gi gode råd og det vil være nødvendig. Harald Sunde har jo en veldig viktig rolle nå som leder av totalberedskapskommisjonen. Det vil helt sikkert bli aktuelt med dialog med blant andre ham, fortsetter Gram.

– Til å stole på

Den ferske forsvarsmininsteren er omringet av en håndfull journalister i statsministerboligen bak slottet. Han blir gjentatte ganger spurt om den famøse tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete. Han avviser at han har kjennskap til hvem som var avsenderen.

Aller helst vil han snakke om Forsvaret og utfordringene Norge står overfor.

Statsminister Jonas Gahr Støre trekker også fram at den nye forsvarsministeren fra Trøndelag har solid bakgrunn, han er hardtarbeidende, seriøs og grundig.

Les også: Vi må snakke om statsråder og rikets sikkerhet

Han har også gjennomgått en bakgrunnsjekk, forut for at han ble statsråd i regjeringen, sier Støre.

– Han er til å stole på, fortsetter statsministeren om den ferske forsvarsministeren.

POPULÆR: De fleste journalistene spurte naturligvis om Gram måtte gjennom en runde til med bakgrunnssjekk.
POPULÆR: De fleste journalistene spurte naturligvis om Gram måtte gjennom en runde til med bakgrunnssjekk.

Svekket forsvarsevne

Gram er politiker, bonde, tidligere ordfører og han har vært statssekretær i Finansdepartementet.

Han har også vært i Forsvaret, som grensejeger på 90-tallet i førstegangstjenesten og senere som HV-soldat.

– Det er en veldig flott tjeneste å ha, slik jeg husker det. Det var etter murens fall for min del. Men det er klart, du får noen perspektiver når det skjer, det som skjer, sier Gram til NTB.

Til tross for den militære erfaringen fra Forsvaret, erkjenner Gram at det er mye nytt å sette seg inn i. Den tidligere kommunal- og distriktsministeren er vant til at det går en kule varmt i rikspolitikken, blant annet i forbindelse med reverseringen Solberg-regjeringens regionsreform.

Krigen i Ukraina og et forsvar som har problemer knyttet til mangel på personell, materiell og milliardoverskridelser i byggeprosjekter, kaster imidlertid et ytterligere alvor over den nye rollen han trer inn i.

«Gjennom den hensynsløse oppførselen Putin har mot det ukrainske folk så har han vist sitt sanne ansikt», var noe av det siste forgjengeren Odd Roger Enoksen sa før han trakk seg forrige uke.

Les også: Enoksen går av som forsvarsminister

Mer materiell og ammunisjon

Nå må Gram forholde seg til en situasjon der Russland har gått til krig og invadert et naboland.

– Det viktigste for meg er å bli oppdatert på den sikkerhetspolitiske situasjonen. Det som er knyttet til krigen i Ukraina, og hvilke konsekvenser det har for Norge, sier Gram.

MATERIELL: Mer materiell og ammunisjon blir viktig å prioritere for Forsvaret, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
MATERIELL: Mer materiell og ammunisjon blir viktig å prioritere for Forsvaret, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Hva er den største utfordringen i Forsvaret?

– Det som regjeringen la fram sist fredag, sier Gram og viser til stortingsmeldingen som viste at forsvarsevnen var dårligere enn det regjeringen ønsker:

– Det handler om å ha mer materiell, ammunisjon, drivstoff og den type ting. I tillegg må vi ha mer aktivitet i nord knyttet til mer seiling, at overvåkningsflyene flyr – og mer trening og øving for Heimevernet og Hæren.

– Det er å styrke det operative på kort sikt; at vi viser tilstedeværelse og har god situasjonsforståelse. Å sette den politikken ut i live er jo en hovedprioritet, sier Gram.

Hvordan kommer du til å være som forsvarsminister?

– Jeg skal arbeide hardt, jeg har lyst til å være ute der Forsvaret er. Jeg håper å få møte soldatene. Vi må ta det litt etterhvert, men jeg har som mål å være ute i Forsvarets virksomhet

Powered by Labrador CMS