Nyheter

FREDET: Slik så det ut etter at Forsvarsbygg hadde hugget ned trær i den fredede skogen.

Forsvarsbygg hugget fredede trær i trandumskogen: – Uopprettelig skade

Ordfører Eyvind Schumacher i Ullensaker forventer av Forsvarsbygg legger de ressursene som skal til for å reservere og tilbakeføre området.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fikk beskjed at det var gjort et inngrep på krigsminnesmerket i Tandrum. Jeg dro til Trandumskogen igår og ble møtt av et utrolig trist syn, sier ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind Schumacher (A).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Schumacher forklarer at det var med tungt hjerte de denne uken fikk vite at Forsvarsbygg kjørte skogsmaskiner inn i det fredede området og hugget ned alle grantrær i det fredede området.

KRIGSMINNE: Trandumskogen er en av de mest kjente minnesmerker fra andre verdenskrig i Norge.

Det var Romerikes Blad som først rapporterte om hendelsen.

Trandumskogen er tynget av gammel krigshistorie. Den inneholder massegraver av mennesker som ble henrettet av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. I alt ble 173 nordmenn, 6 briter og 15 russere henrettet her. Den 8. mai i fjor ble skogen vedtatt fredet.

– Gir ingen mening

Forsvarsbygg er grunneier av området og hevder det ble gjort inngrepen av sikkerhetsmessige grunner, da trærne var råteutsatt og kunne falle ned på folk. Orføreren er ikke enig.

HISTORISK: Vidkun Qvisling i Trandumskogen i 1945, når han og andre dømte landsvikere måtte se på utgravingen av massegravene.

– Det gir ingen mening rett og slett. Enkelttrær var sikkert råteutsatt og burde blitt helt eller delvis hugget ned på en skånsom måte. Jeg dro til Tandrum to ganger igår. Den andre gangen så jeg på stubbene fra trærene og på veldig få av disse kan man se råte.

På spørsmål om dette viser Forsvarsbygg til deler av en uttalelse fra avdelingsdirektør Jan Erik Johansen. De svarer at Forsvarsbygg «vil få en oversikt over alle fakta i saken og de faglige vurderingene som er gjort».

Ullensakers ordfører er tydelig på at han mener Forsvaret må bidra med ressurser for å forsøke å gjenopprette minneslunden.

– Det er jo gjort uopprettelig skade. Men nå må vi jo kunne forvente at de legger de ressursene som skal til for å reservere og tilbakeføre området så godt som mulig.

Vil gjennomgå rutiner

På spørsmål til dette svarer Forsvarsbygg at «de ønsker umiddelbart en dialog med Ullensaker kommune og ordfører».

SVARER: På spørsmål viser Forsvarsbygg til en uttalelse fra avdelingsdirektør Jan Erik Johansen.

– Foreløpig har vi ikke mer å gå ut med, skriver direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg på en melding til Forsvarets Forum.

I pressemeldingen forteller Forsvarsbygg at de vil gjennomgå en gransking av situasjonen.

«Vi tar til etterretning og på høyeste alvor de tilbakemeldingene vi nå har fått, og ønsker umiddelbart en dialog med Ullensaker kommune og ordfører. Vi vil nå gjennomgå alle våre rutiner, og få en oversikt over alle fakta i saken og de faglige vurderingene som er gjort og hvordan den formelle dialogen med lokale og regionale myndigheter har vært ivaretatt.»

Powered by Labrador CMS