Pressemelding:

HISTORISKE: Debattansvarlig Ylva Schwenke (t.v.), nyhetsjeger Kjersti Binh Hegna og sikkerhetspolitisk reporter Mikal Hem er de første journalistene fra Forsvarets forum som noensinne er blitt medlemmer av Stortingets presselosje.
HISTORISKE: Debattansvarlig Ylva Schwenke (t.v.), nyhetsjeger Kjersti Binh Hegna og sikkerhetspolitisk reporter Mikal Hem er de første journalistene fra Forsvarets forum som noensinne er blitt medlemmer av Stortingets presselosje.

Forsvarets forum tatt opp i Stortingets presselosje

PRESSEMELDING: For første gang i avisens 78 år lange historie er journalister fra Forsvarets forum blitt tatt opp som medlemmer av Presselosjen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er med stor glede at vi kunne innvilge Forsvarets forum medlemskap i Presselosjen. De fyller de formelle kriteriene, og er et godt eksempel på et mindre nisjemedium vi gjerne vil se mer av på Stortinget, sier styreleder Marie Melgård i Stortingets presselosje.

– Jeg har stort sans for deres ambisjon om å dekke de politiske prosessene rundt forsvarspolitikken nøyere. Det er et felt som ikke blir mindre aktuelt fremover, påpeker Melgård.

Forsvarets forum er Norges fremste nisjemedium innen forsvar og sikkerhetspolitikk, og tilgang til stortingspolitikere er essensielt. Det gjelder for eksempel i spørsmål om hvordan det norske forsvaret skal utformes, hva slags militært utstyr Norge skal kjøpe og bruke og hvilken rolle Norge skal spille i internasjonal sikkerhetspolitikk.

– Oppdraget vi har fått fra vår utgiver er blant annet å øke kunnskapen om Forsvarets virksomhet og om forsvars- og sikkerhetspolitiske temaer gjennom saklig, kritisk og uavhengig journalistikk. Vårt formål er også å bidra til engasjement og debatt og sette dagsorden. Dermed er det å kunne ha jevnlig tilgang til Stortinget og de folkevalgte svært viktig for oss, sier ansvarlig redaktør Stian Eisenträger.

– Det meste Forsvaret foretar seg, fra utdanningsreformer, lokalisering av baser og håndtering av varslingssaker, til deltakelse i internasjonale operasjoner og våpenhjelp til Ukraina, har sitt utspring i beslutninger som tas på Stortinget. Å dekke Forsvaret på en god måte krever også god tilgang til de folkevalgte, mener redaktøren.

Krigen i Ukraina har vist hvor viktig det er å ha et fagmedium som dekker forsvars- og sikkerhetspolitikk. Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022, har Forsvarets forum vært et fagmedium for analyse og diskusjon av krigen for militære ledere og spesialister, forskere, vernepliktige, politikere og andre beslutningstagere. I tillegg har Forsvarets forum bidratt med en rekke nyheter om norske bidrag til Ukraina og omfattende reportasjer om og fra krigen.

Redaktøren retter en stor takk til Presselosjens styre, som gjennom å innvilge medlemskap bidrar til å bedre rammevilkårene for den politiske journalistikken i Forsvarets forum.

– Vi har nylig flyttet inn i nye lokaler, et lite steinkast fra Stortinget. Medlemskapet i Presselosjen er en viktig forutsetning for at vi ytterligere kan øke kvaliteten på journalistikken vår, sier Eisenträger.

Han legger ikke skjul på at det var på høy tid at redaksjonen ble tatt opp som medlem i Presselosjen. I løpet av Forsvarets forums og forløperen Mannskapsavisas 78 år lange historie, har redaksjonens journalister aldri vært medlemmer av Presselosjen - så vidt han har kunnskap om.

– Mine forgjengere har ikke konkret kjennskap til at noen av våre journalister har vært medlemmer, selv om enkelte historisk sett kan ha brukt mye tid på Stortinget. Heller ikke forfatter Erling Omvik, som har skrevet historieverket om Mannskapsavisa og Forsvarets forum, har i sitt materiale funnet noen spor av at våre tidligere medarbeidere har vært medlemmer av Presselosjen.

De siste årene har Forsvarets forum hatt en enorm leservekst. I 2019 var antallet 1,3 millioner. I 2020 økte tallet til 2,5 millioner. I 2021 ble 6,72 millioner passert. I 2022 ble antallet sidevisninger doblet for fjerde år på rad til svimlende 13,7 millioner. Samtidig har antall abonnenter på Forsvarets forums daglige nyhetsbrev økt fra under 4000 til 15.000. Mer enn 126.000 leser hver magasinutgave, som kommer fire ganger i året.

Økt antall sidevisninger, unike brukere, nyhetsbrevabonnenter og siteringer i andre medier, viser at Forsvarets forums journalistikk blir stadig mer relevant for stadig flere lesere. I 2022 ble Forsvarets forum kåret til Årets nisjenettsted av Mediebedriftenes landsforening, og er i år nominert i tre kategorier, blant annet til hovedprisen Årets magasin.

Powered by Labrador CMS