Nyheter

KIRKENES: Grensestasjonen Storskog på grensen mellom Norge og Russland. Russeren ble tatt med droner da han forsøkte å fortalte landet.
KIRKENES: Grensestasjonen Storskog på grensen mellom Norge og Russland. Russeren ble tatt med droner da han forsøkte å fortalte landet.

Russer pågrepet med droner på Storskog

Politiet pågrep tirsdag en russer på vei ut av landet med to droner. Mannen erkjenner å ha fløyet drone, og justisministeren er orientert om saken.

Publisert Sist oppdatert

Politiet har bedt om to ukers varetektsfengsling for russeren, og kjennelsen er ventet senest fredag. Om han har filmet, og hva han i så fall har filmet her i landet, skal politiet nå etterforske.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Han ble stoppet på Storskog 11. oktober på vei ut av Norge. Det var en vanlig kontroll av tollvesenet og politiet der man oppdaget droner i bagasjen hans, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark politidistrikt til NRK.

Foreløpig er mannen siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Den aktuelle paragrafen sier ifølge NRK at russiske selskaper eller borgere ikke har lov til å fly i Norge.

Siktelsen mot mannen kan bli utvidet, og PST vil i så fall ta over etterforskningen.

I tillegg til dronene hadde mannen med seg flere elektroniske lagringsenheter. Indbjør sier at politiet skal gå igjennom beslaget for å se på omfanget av og innholdet i dronefilmene.

Justisministeren orientert

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til NTB at hun er orientert om saken.

– Det er bra at politiet er årvåkne og har god kontroll på Storskog, sier hun.

Mehl legger til at hun ikke kan kommentere den konkrete saken.

– Men vi har satt i verk en rekke tiltak i det siste for å gjøre oss bedre rustet i møte med en økt etterretningstrussel og muligheter for å unngå at noen omgår sanksjonsreglene. Det er forbudt for russiske personer å fly drone i Norge etter sanksjonsregelverket, sier justisministeren.

Mehl har tidligere sagt at hvis det blir nødvendig, kan grensen på Storskog bli stengt på kort varsel. Nå gjentar hun dette, men så langt mener hun politiet har god kontroll.

– Det har ikke vært en veldig stor økning av trafikken over Storskog, og derfor mener vi ikke det er riktig nå. Politiet har skjerpet årvåkenheten og foretar kontroller sammen med Tollvesenet, sier hun.

Innrømmer flygning

Russeren som ble pågrepet på Storskog denne uka, innrømmer altså å ha fløyet med drone i Norge.

– Han erkjenner de faktiske forhold, sier russerens forsvarsadvokat Jens Bernhard Herstad til Dagbladet.

Politiet ba om to ukers fengsling, men mannen har begjært seg løslatt, opplyser Herstad.

Kjennelsen fra Indre og østre Finnmark tingrett er ventet torsdag kveld eller fredag.

Powered by Labrador CMS