Meninger

DEBATT: Brigader Eystein Kvarving (t.v.) mener flere forsvarsansatte bør dele sine meninger. Her er han sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.
DEBATT: Brigader Eystein Kvarving (t.v.) mener flere forsvarsansatte bør dele sine meninger. Her er han sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

I Forsvaret tåler vi godt at noen trår litt feil

Bygging av tillit betyr også å være åpen om ting som ikke har gått som vi hadde tenkt, og som er litt ubehagelig å være åpen om.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Det er to forhold det er verdt å merke seg når sjefer og ansatte i Forsvaret lurer på om de skal engasjere seg i en debatt eller invitere media inn. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har uttalt at forsvarsvilje er viktig. Forsvarssjefen har også en uttalt forventning om at sjefer på alle nivå engasjerer lokale medier og kommuniserer hyppig.

For meg ser det ut til at mange i Forsvaret har fulgt den oppfordringen. Flere og flere engasjerer seg, enten gjennom debattinnlegg eller intervjuer. Det er veldig bra. For vi tror at det er viktig at Forsvaret kommuniserer hele tiden.

Forsvarsvilje er ferskvare, samtidig som det bygges gjennom langsiktig innsats.

Forsvarssjefen har også en uttalt forventning om at sjefer på alle nivå engasjerer lokale medier og kommuniserer hyppig.

Bygging av tillit

Åpenhet om våre operasjoner innenfor det som ikke er sikkerhetsgradert er spesielt viktig. Befolkningen må ha tillit til oss. Bygging av tillit betyr også å være åpen om ting som ikke har gått som vi hadde tenkt, og som er litt ubehagelig å være åpen om. At befolkningen har tillit til norske myndigheter og Forsvaret er også det beste motmiddelet skulle vi bli utsatt for forsøk på påvirkning fra noen som ikke vil oss vel.

Les også: – I dag bygges forsvarsvilje med reklame på TV

Derfor er det viktig at vi bruker litt tid på å kommunisere om det vi holder på med og hvorfor vi gjør det. Det skaper innsikt og kunnskap om Forsvaret. Jeg tror folk fra Forsvaret i større grad kunne deltatt i debatter som angår oss. Vi har absolutt mye å bidra med. Så er det kanskje sånn at terskelen for å bli synlig i media eller sende inn et debattinnlegg er litt høy.

Les også: Jeg tror mange nå er i tvil om de kan delta i debatten om Forsvaret, skriver Torbjørn Bongo.

Jeg hører fremdeles at folk tror det kan være skadelig for karrieren å mene ting offentlig. Det er virkelig ikke mitt inntrykk. Kanskje heller tvert imot?

Lov å trå feil

Litt hurtighet i kommunikasjonen blir heller ikke feil. Når Heimevernet blir kritisert for å kalle inn folk til øvelse under en pandemi, er det forbilledlig at områdesjefer og distriktssjefer kommer fort på banen og forklarer hvorfor det er viktig å øve og om smittevernstiltakene.

Jeg tror folk fra Forsvaret i større grad kunne deltatt i debatter som angår oss. Vi har absolutt mye å bidra med.

I Forsvaret tåler vi også godt at noen trår litt feil. Jeg mener det er bra med engasjement og en offensiv tilnærming til kommunikasjon, og da må vi tåle at alt ikke ble alltid slik vi hadde tenkt eller håpet når det tolkes i media.

Bidra i debatten

Vi er så heldige at Forsvaret holder seg med et uavhengig og fritt medium; Forsvarets forum. De retter et kritisk blikk på vår virksomhet, noe vi trenger. Og Forsvarets forum er en veldig bra arena for debatt og meninger om Forsvaret. Terskelen for å sende inn et debattinnlegg her er kanskje lavere enn å sende inn til et riksmedium?

Jeg vil oppfordre folk i Forsvaret til å mene mer og skrive enda mer fremover. Gjerne med et innlegg til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS