Nyheter

FORVENTNINGER: Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg slo fast at USA brukte 3,5 prosent av BNP på forsvar, i sin årlige årsrapport i fjor.

Ti europeiske land når Natos toprosentmål

Norge har i statsbudsjettet satt av 1,8 prosent av anslått BNP til forsvar, og når dermed ikke målet. 

Publisert Sist oppdatert

Ti Nato-land i Europa oppfyller alliansens mål om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar, viser en tysk rapport.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til Storbritannia er det stort sett land langs Natos yttergrense i øst som i fjor nådde 2-prosentmålet, viser oversikten fra Ifo-instituttet i München. De resterende ni landene er nykommeren Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Hellas.

Norge har i statsbudsjettet for 2024 satt av 90,8 milliarder kroner til forsvarsbudsjettet – noe som utgjør 1,8 prosent av anslått BNP.

Rapporten påpeker at Estland og Litauen i tillegg har en sterk offentlig økonomi og oppfyller EUs såkalte Maastricht-kriterier for eurolandene. Det vil si at gjelden er under 60 prosent av BNP, og at statsbudsjettet ikke har et underskudd på mer enn 3 prosent av BNP.

Spania og Italia oppnår verken Natos forsvarsbudsjettmål eller de økonomiske kriteriene i Maastricht-avtalen.

Rapporten ser ikke på USA, men påpeker at landet står for 70 prosent av Natos forsvarsutgifter. I årsrapporten til Nato-sjef Jens Stoltenberg i fjor står det at USA brukte 3,5 prosent av BNP på forsvar i 2022.

Powered by Labrador CMS