Nyheter

ET SAMLET NORDEN: Tyrkia godkjente tirsdag Sveriges Nato-søknad, nå gjenstår den tyrkiske presidentens signatur. Bildet er fra det nordiske forsvarsministermøtet på Gotland i Sverige, i 2022.

Støre: Sverige i Nato betyr mye for Norges sikkerhet 

Tirsdag godkjente Tyrkia Sveriges Nato-søknad. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gleder seg over et samlet Norden i Nato. 

Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er glad for at Tyrkia tirsdag godkjente Sveriges Nato-søknad.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Nå gjenstår den tyrkiske presidentens signatur, men dette er et veldig viktig skritt på veien til at Sverige skal bli det vi ønsket, og som vi mener de er fullt ut kvalifisert for – nemlig å bli medlem i Nato, sier Støre til NRK.

Dette betyr også mye for Norges sikkerhet, legger han til:

– Det betyr et samlet Norden i Nato. Det er for første gang i moderne historie vi er sammen i den samme forsvars- og sikkerhetsalliansen. Vi trygger hverandres sikkerhet, sier Støre.

Ungarn er nå det eneste Nato-landet som ikke har godkjent den svenske søknaden ennå. Ungarns statsminister Viktor Orban inviterte tirsdag sin svenske kollega til Budapest til «forhandlinger» om søknaden.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er glad for at Tyrkias nasjonalforsamling med overveldende flertall har stemt ja til Sveriges Nato-søknad.

I en uttalelse tirsdag kveld sier Stoltenberg videre at han også regner med at Ungarn vil ratifisere Sveriges søknad så fort som mulig.

– Alle Nato-allierte ble i Vilnius enige om å invitere Sverige til å slutte seg til alliansen, og Sverige har oppfylt alle sine forpliktelser, sier han med henvisning til alliansens toppmøte i fjor sommer.

– Sveriges medlemskap gjør Nato sterke og gjør oss alle tryggere, sier Nato-sjefen.

Powered by Labrador CMS