Meninger

Det har vært en usikker periode både for samfunnet, Forsvaret og soldatene, skriver Gesine Stoltenberg Graham. Her ser vi testing av soldater i førstegangstjeneste.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe

Under pandemien har Forsvaret stått overfor en av sine tøffeste oppgaver i fredstid, skriver Gesine Stoltenberg Graham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe» ble jeg en gang fortalt. Under covid-19-pandemien har Forsvaret, i likhet med samfunnet, stått overfor en av sine tøffeste oppgaver i fredstid. Forsvaret har iverksatt mange omfattende og viktige tiltak som har påvirket både tjenesten og fritiden til de vernepliktige. Vi har vært løsningsorienterte, kreative og iverksatt grep som vi også kan ta nytte av etter pandemien.

Innleggforfatter Gesine Stoltenberg Graham er hovedtillitsvalgt i Tillitsvalgtordningen i Sjøforsvaret.

Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot har ligget til grunn for hvordan vi har håndtert situasjonen. Vi har hatt respekt og forståelse for hvordan våre medsoldater har opplevd det. Vi har tatt ansvar for vår del av dugnaden i å begrense smitte. I tillegg har soldatene hatt mot til å si ifra når de ikke har følt seg tilstrekkelig ivaretatt.

Usikker tid

Vi har lært hvor viktig god kommunikasjon er på tvers av nivåene. Det har vært en usikker periode både for samfunnet, Forsvaret og soldatene. Vi har vært avhengig av god kommunikasjon for å unngå usikkerhet og forankre tiltak. I sport sier man «et lag er ikke sterkere enn det svakeste ledd».

Les også: Å gi soldatene en verdifull og meningsfylt tjeneste er en vinn-vinn-situasjon for både Forsvaret og soldaten selv, skriver Anette Hyldmo.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Dette gjelder like mye i Forsvaret. I starten var vi uerfarne med slike situasjoner, men har gjennom samarbeid, gode holdninger og kommunikasjon klart å opprettholde aktiviteten og ivareta oss selv. Dette skal Forsvaret, og spesielt soldatene, ha honnør for.

Ikke i mål ennå

Pandemien er ikke over ennå, men vi må ikke glemme ambisjonene vi hadde før dette begynte. Det er viktig at vi bygger videre på et godt psykososialt arbeidsmiljø, preget av åpenhet og forståelse. Et miljø som fortsetter å ivareta hver enkelt.

Vi trenger også at ledelsen fortsetter å være støttende, ikke minst rettferdige i sine avgjørelser. Soldatene må føle at innsatsen er meningsfull og har en verdi. Så la oss ta med oss erfaringene fra denne pandemien inn i fremtiden.

Det er viktig å gi oss selv en klapp på skulderen, selv om vi ennå ikke er i mål, og huske «det er aldri så galt at det ikke er godt for noe».

Powered by Labrador CMS