Nyheter:

Hevet sikkerhetsnivå: Soldater i den norske styrken bærer nå beskyttelsesutstyr, sier Brynjar Stordal i FOH. Dette bilde er fra en øvelse i Irak i 2016. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret.

FOH: Norske styrker har tatt på seg beskyttelsesutstyr

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) melder at sikkerhetsnivået for de norske styrkene ved Ain al-Asad-basen er hevet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier pressetalsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Brynjar Stordal, til Forsvarets forum.

– Sikkerhetsnivået er ble skrudd opp et lite hakk i dag. De norske styrkene har på seg stridsvest, og de har hjelmen like i nærheten. Det handler ikke om at vi har fått informasjon om en konkret og nær forestående trussel, men om det generelle trusselnivået, sier Stordal.

Han vil utdype hvilke type militære trusler de norske styrkene på basene i Anbar-provinsen i Irak forbereder seg for, men Stordal nevner likevel rakettangrepet mot basen 3. desember 2019. Da ble det avfyrt syv raketter, hvor av seks gikk av, fortalte Ivar Moen til NTB i desember.

Stordal sier at de norske styrkene er godt forberedt og trent på eventuelle angrep mot basen.

Norge er blant medlemslandene i den amerikansk-ledede koalisjonen, og bidrar med omtrent 70 soldater som trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Operation Inherent Resolve. 

Usikker situasjon

Sjef i Irak: Oberstløytnant Einar Aarbogh er sjef for NORTU 5 (Norwegian Task Unit) i Anbar, Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

I går skrev oberstløytnant og detasjementsjef Einar Aarbogh i en e-post til Forsvarets forum, at stemningen i den norske delen av leiren var god på tross av situasjonen de lever under.

– Samtidig er dette en del av å være soldat. Vi forventer at det skal skje angrep mot koalisjonsbaser, men vet ikke når, hvor og hvordan, skriver Aarbogh videre. 

Han forteller at de har forberedt seg og vil fortsette med det i perioden fremover, koordinert med de andre styrkene som befinner seg på basen.

Varsler hevn

I etterkant av drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani har iranske myndigheter lovet hevn. Iran har vurdert 13 mulige scenarier for hevn etter USAs likvideringen, ifølge nyhetsbyråene Fars og Tasnim, skriver NTB.

De halvstatlige iranske nyhetsbyråene viser til sekretæren i Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani.

– Amerikanerne bør vite at det hittil er diskutert 13 hevnscenarioer i rådet. Selv dersom det blir enighet om å gjennomføre det svakeste scenarioet, vil det være et historisk mareritt for amerikanerne, sier han.

– Dersom amerikanske styrker ikke forlater regionen vår frivillig, kommer vi til å sørge for at de blir båret ut horisontalt, sier han. 

Hva de ulike type angrepene går ut på, er ikke kjent.

Powered by Labrador CMS