Nyheter

BOMBET: Et satellittbilde viser Olenivka-fengselet etter bombingen. Nå skal FN granske hendelsen.

FN sender granskingsdelegasjon til bombet fengsel i Ukraina

FNs generalsekretær vil sende en delegasjon til Mariupol for granske hva som skjedde da et fengsel med ukrainske krigsfanger ble bombet i forrige uke.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina og Russland beskylder hverandre angrepet på fengselet i Olenivka i nærheten av Mariupol der over 50 ukrainske fanger døde i et angrep.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har mottatt forespørsel fra den russiske siden og forespørsel fra den ukrainske siden om gransking, sier generalsekretær António Guterres.

Han sier han har myndighet til å sende en granskingsdelegasjon, men ikke til å innlede kriminell etterforskning. Vilkårene for delegasjons arbeid er ennå ikke fastlagt, men Guterres sier de håper å få tilgang til alle åsteder og data.

Russland hevder at fengselet ble rammet av et ukrainsk rakettangrep, og sier flere av de drepte soldatene hadde vært med på forsvaret av stålverket i Mariupol.

Ukraina derimot legger hele skylden på Russland. De sier at de ikke hadde noe rakett- eller artilleriangrep mot området den dagen, og at separatister samarbeidet med russiske FSB og Wagner-gruppa for å minelegge fengselet.

USA mener at Russland er i gang med å fabrikkere bevis for at Ukraina bombet fengselet. Amerikansk etterretning mener å vite at russerne vil plante bevis som skal få det til å se ut Ukraina var ansvarlig og sto bak et rakettangrep.

En amerikansk tjenestemann sier at deres etterretning tyder på at russerne også kan forsøke å plante fragmenter fra det amerikanske Himars-systemet ved fengselet som bevis for at de amerikanske rakettene ble brukt mot fengselet.

Powered by Labrador CMS