Nyheter

PÅTENT: Flammer stiger opp fra landsbyen Kinma sentralt i Myanmar. Innbyggere sier at flere mennesker er savnet etter at militæret satte fyr på landsbyen.

FNs hovedforsamling stemmer over Myanmar-resolusjon

FNs hovedforsamling skal stemme over en ikke-bindende resolusjon der de fordømmer militærjuntaen i Myanmar og ber medlemsland stanse våpenstrømmen til landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avstemningen skal ifølge diplomater holdes fredag, samme dag om FNs sikkerhetsråd holder uformelle samtaler om Myanmar, der en junta overtok makten 1. februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samme dag ble landets sivile leder Aung San Suu Kyi avsatt og satt i husarrest. Over 850 mennesker er siden drept i demonstrasjoner mot militærregimet.

Les også: Forsvaret: Kristin Lund vil betale tilbake 160.000 kroner

Det har tatt flere uker å utarbeide resolusjonsteksten, som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til. Teksten er et resultat av samtaler mellom vestlige land og medlemmer av Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, som fungerer som megler i krisen.

Planen er at teksten skal vedtas med konsensus, ikke i en avstemning.

Holdningen til Kina, som er Myanmars viktigste allierte, er foreløpig ukjent.

Også i midten av mai ble det gjort et forsøk på å få vedtatt en resolusjon om Myanmar, men vestlige land valgte å avbryte prosessen for i stedet å forhandle med sørasiatiske land i et forsøk på å få mest mulig støtte til initiativet.

Les også: Uredd på fregatt-jakt

I den forrige teksten ble det oppfordret til en umiddelbar stans i direkte og indirekte forsyninger, salg og overføring av alle typer våpen, krigsmateriell og annet militært-relatert utstyr til Myanmar.

Den nye teksten er helt klart mindre skarp, ifølge diplomater.

Powered by Labrador CMS