Nyheter

RØDEHAVET: Sea Viper-missiler avfyres fra HMS Diamond, onsdag 10. januar.

Sikkerhetsrådet krever stans i angrepene i Rødehavet

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som krever at houthi-opprørerne i Jemen umiddelbart stanser angrepene mot skipstrafikken i Rødehavet.

Publisert Sist oppdatert

Russland, Kina, Mosambik og Algerie avsto fra å stemme da saken ble behandlet. De øvrige ni medlemslandene stemte for forslaget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forslaget ble fremmet av USA og Japan. Der heter det at FNs medlemsland kan forsvare sine fartøy fra angrep, inkludert angrep som undergraver retten til å seile i økonomiske soner og på det frie hav – i tråd med folkeretten.

I vedtaket ligger også en implisitt godkjenning av Operation Prosperity Guardian, en USA-ledet marinestyrker som har forsvart den kommersielle skipstrafikken i Rødehavet og Adenbukta fra missil- og droneangrep fra houthi-bevegelsen.

Tirsdag meldte USA meldte at britiske og amerikanske styrker hadde skutt ned 18 droner og tre missiler i Rødehavet. Senere beskrev den britiske forsvarsministeren Grant Shapps angrepet som det største i sitt slag til nå.

Houthi-bevegelsen har tatt på seg ansvaret for angrepet. De sier angrepet var rettet mot et amerikansk skip som bidrar med støtte til Israel.

Powered by Labrador CMS