Nyheter

FLYKRASJ: Opprydning 24. august 2023 ved den russiske landsbyen Kuzhenkino, der et privatfly som angivelig hadde Wagner-topper om bord styrtet i bakken.

The Telegraph: To Wagner-topper som ikke var i Prigosjins fly

Toppledelsen i leiesoldatselskapet Wagner regnes som døde etter at et privatfly styrtet i Russland onsdag. Avisen The Telegraph nevner to ledende Wagner-skikkelser som fortsatt skal være på frifot.

Publisert

Et privatfly av typen Embraer-135 eid av Wagner-sjef Jevgenij Prigosjin krasjet onsdag i fylket Tver, omtrent halvveis mellom Moskva og St. Petersburg. Samtlige ti personer om bord omkom, skriver BBC, med henvisning til russiske luftfartsmyndigheter.

Ifølge en rekke medier skal tre personer i toppledelsen til Wagner være blant de omkomne:

  • Jevgenij Prigozjin: Wagner-sjef.
  • Dimitrij Utkin: Skal ha grunnlagt Wagner.
  • Valerij Tjekalov: Oligark og sentral i Prigozjins sivile forretningsvirksomhet.

Podkasten Ukraine: The Latest, publisert av avisen The Telegraph, har sett nærmere på passasjerlisten. Og peker på to betydelige personer som ikke var på listen.

– Toppledelsen omkom, men andre ledende Wagner-skikkelser er fortsatt på frifot, sier utenrikskorrespondent og Russland-ekspert i The Telegraph, Roland Oliphant. Han nevner følgende personer:

  • Andrej Trosjev, med kallenavn «Sedoy».
  • Aleksandr Kuznetsov, med kallenavn «Ratibor».
  • Trosjev er omtalt som operativ sjef i Wagner, og tok tilsynelatende ikke parti med Prigosjin under Wagner-mytteriet 23. juni i år, ifølge Oliphant.

    Etter mytteriet skal Russlands president Vladimir Putin ha foreslått Trosjev som ny Wagner-sjef, skrev CNN i juli.

Kuznetsov er ifølge Meduza en av de fremste soldatene i Wagner, og skal tidligere ha sonet i fengsel for blant annet kidnapping og ran.

Tre dager etter Wagner-mytteriet i juni hevdet Rob Lee i den amerikanske tankesmien Foreign Policy Institute, at Wagners tyngde ligger hos skikkelser som blant andre Dimitrij Utkin, Aleksandr Kuznetsov og Andrej Trosjev, som alle har omfattende erfaring fra slagmarken. Se bildet under.

Powered by Labrador CMS