Nyheter

ALVORLIG: Forsker ved Forsvarets høgskole frykter at fiberkabelen som henger synlig under bruer langs E6 i Øst-Finnmark er et enkelt sabotasjemål.
ALVORLIG: Forsker ved Forsvarets høgskole frykter at fiberkabelen som henger synlig under bruer langs E6 i Øst-Finnmark er et enkelt sabotasjemål.

Frykter synlig fiberkabel i Øst-Finnmark enkelt kan saboteres

Forsker Åse Gilje Kristensen ved Forsvarets høgskole, sier det er veldig alvorlig at fiberkabelen til Øst-Finnmark henger godt synlig under bruer langs E6.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil si at dette er veldig alvorlig. Ikke bare ligger infrastrukturen helt åpent. Denne kabelen vil du kunne sabotere med verktøy kjøpt på nærmeste Jula eller Biltema, sier Kristensen til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kristensen mener krigen i Ukraina har vist at angrep på slike kabler er en del av Russlands ordinære krigføring, og at dette gjør fiberkabelen i Øst-Finnmark utsatt for sabotasje.

Daglig leder i Ishavslink AS, Odd Levy Harjo sier til NRK Troms og Finnmark at sikkerheten er godt nok ivaretatt, og at de som eiere av fiberkabelen har gjort de tiltakene som er mulig for å sikre seg mot at noe skjer.

Dette gjelder også kabelen som henger fritt under brua i Borsejohka på E6 i Tanadalen.

– Datatrafikken er sikret, sier Harjo til NRK Troms og Finnmark.

Beredskapsdirektør hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Ronny Schjelderup, vil ikke svare direkte på om kabelen er godt nok sikret. Men han er kritisk til synlighet.

– Jeg synes traseene for kritisk infrastruktur ikke bør være mere kjent og synlig enn hva som er strengt nødvendig. Dette for å redusere sårbarheten, sier Schjeldrup.

Powered by Labrador CMS