Nyheter

Oppdrag: HV-17 soldater ute i felt på oppdragsløsning som en del av deres utdanning

HVs seksmånederstjeneste blir permanent

PORSANGMOEN (Soldatnytt): Prøveordningen har fungert så bra at den blir permanent, med betingelse om fortsatt finansiering, opplyser HV-17-sjef Bernt Lockert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

HV-17s seks måneder lange førstegangstjeneste blir snart en permanent løsning på betingelse av videre finansiering, ifølge Bernt Lockert, som er sjef for HV-17.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den permanente ordningen trer i kraft i august 2022 etter å ha vært en prøveordning siden 2019.

Lockert mener at prøveordningen har vært en stor suksess. Han sier han merker at soldatene kommer inn og lærer mye på kort tid.

Igangsatt i 2019

Løsningen ble satt i gang av forsvarssjef Eirik Kristoffersen da han var sjef for Heimevernet (HV) i 2019. Årsaken var en nedgang i antallet soldater i HV-17-distriktet som følge av synkende befolkning.

Nå havner ungdommer fra Finnmark direkte i HV-17 som vernepliktige. Der har de en tjeneste som varer i seks måneder med mye utdanning og lange dager. Så blir de ført over i HV-strukturen etterpå. HV får nye ungdommer to ganger i året som er med på å styrke distriktet.

– Finnmark er Norges største fylke målt i areal. Vi må ha kontroll på 46.000 kvadratmeter og en kystlinje på 6844 kilometer (medregnet kystlinje for øyer, red. anm). Dette er et stort ansvar vi i Heimevernet har, sier Lockert.

Viktigheten av Finnmark

HV-17 er det største og nordligste distriktet i Norge. Det er også det eneste som grenser til Russland. Viktigheten av å ha soldater som er operative i dette området er stor, mener Lockert. Ikke bare trenger man gode soldater, men gode soldater med lokalkunnskap. Finnmark er også spesiell all den tid mange snakker samisk. Derfor er samarbeid utrolig viktig for jobben som gjøres.

– Å støtte politiet er hovedoppgaven i fredstid. Forholdet mellom Forsvaret, politiet og Statsforvalter er derfor essensielt. En av grunnene til at det fungerer er nok den felles historien alle finnmarkinger har, sier Lockert.

Les mer om førstegangstjeneste i HV-17

Presisering: I første versjon av denne saken stod det at ordningen blir permanent. 16.11.2021, klokken 15.40 er saken oppdatert med at det er på betingelse av videre finansiering.

Powered by Labrador CMS