Nyheter

VERTSSKAP: Sverige mottok amerikanske styrker for første gang som Nato-land. Her er svenske soldater i aksjon på grensepassering under Nordic Response 2024.

Svensk milepæl: Tok imot amerikanske styrker

For første gang var Sverige vertslandstøtte for USA som Nato-medlem. 

Publisert

Det skjedde i forbindelse med øvelsen Immediate Response. Ifølge det svenske forsvaret gikk amerikanske styrker og kjøretøy i land ved norskekysten, og ble deretter transportert gjennom Sverige og videre til Finland. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge en pressemelding fra Hæren i Norge ble 200 kjøretøy og 300 containere losset i havn i Narvik i april. 

Det var US Army 3rd Infantry Brigade Comabt Team fra 10th Montain Division som kom fra Virgina og ble videre transportert på både vei og jernbane.

Blant oppgavene for alliert støtte er eskortering, trafikkontroll, vakthold samt å sørge for mat og bosted for soldatene.

Med grense til Russland øves det på å tilrettelegge for at det skal komme militære styrker fra utlandet til de nordiske landene. 

— Det er det vi har gjort under Immidiate respons – og det har gått veldig bra. Vi har sett at våre skarpe planer fungerer. Men vi har ikke gjort det på egen hånd. Vi har gjort det sammen med mange andre enheter fra det svenske forsvaret og med sivile aktører innen Totalforsvaret. Sammen har vi bidratt til NATOs kollektive avskrekking og evne til å forsvare alliansens medlemsland, sier oberst Lars Karlsson, sjef for den nordre militærregionen i Sverige, i pressemeldingen fra Försvarsmakten.

Sverige ble formelt medlem av Nato den 7. mars i år som det 32. medlemslandet. Kort tid etter deltok svenskene på den store Nato-øvelsen Nordic Response i Finnmark. 

Powered by Labrador CMS