Nyheter

SØKNADENE: Nato-medlemskap for Finland og Sverige kan bli ratifisert i Stortinget i Norge allerede før sommerferien, sier Støre.
SØKNADENE: Nato-medlemskap for Finland og Sverige kan bli ratifisert i Stortinget i Norge allerede før sommerferien, sier Støre.

Norge, Danmark og Island vil samkjøre Nato-ja

Ifølge Jonas Gahr Støre virker det klart at ingen allierte kommer til å avslå søknad om medlemskap fra Finland og Sverige.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge, Danmark og Island kan ratifisere svensk og finsk Nato-medlemskap samme dag, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I Norden er vi enige mellom Danmark, Norge og Island om at vi skal være tidlig ute, og gjerne på samme dag, sier Støre til NTB.

– Så er vårt inntrykk at ingen av Natos medlemsland har signalisert vanskeligheter med dette. Så jeg tror det ligger til rette for at det kan være en rask beslutningsprosess, sier han.

Ifølge Støre virker det klart at ingen allierte kommer til å si at Finland og Sverige ikke kvalifiserer til medlemskap i Nato.

– Og da er det heller ingen oppside i å utsette og vente.

Det er nå ventet at Finland og Sverige vil søke medlemskap i Nato tidlig neste uke. Støre understreker at det er opp til de to landene selv å avgjøre om de vil søke. Men signalene Norge får, er ifølge ham at det kan gå svært raskt fra en søknad eventuelt mottas, til klarsignalet fra alliansen gis, slik at ratifikasjonsprosessen i de 30 medlemslandene kan starte.

– Det kan skje bare på et par uker, sier Støre.

– Så jeg holder åpent for at vi kan gå til Stortinget og få ratifisert fra norsk side før 17. juni, som er siste dag i denne sesjonen. Hvis ikke så får vi være åpne for å se på sommerukene eller til høsten. Men akkurat nå skal vi ikke utelukke at vi kan gjøre dette allerede i vår, sier han.

Powered by Labrador CMS