Nyheter

KRITISK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er kritisk til Nato-medlemskap for Sverige og Finland. Han hevder at skandinaviske land støtter militære kurdere, og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Erdogan: – Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner

President Recep Tayyip Erdogan i Nato-landet Tyrkia sier han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å innlemme dem i alliansen vil være en feil, sa den tyrkiske presidenten fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere, og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Uttalelsen kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

En rekke andre Nato-land har uttrykt stor støtte til svensk og finsk medlemskap. I Finland har både president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sagt at en finsk Nato-søknad bør sendes raskt.

Les denne analysen: En rekyl truer etter velregissert stress inn i Nato

Erdogan sa også at det var et feilskjær å gi grønt lys for Nato-medlemskap til Hellas i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia.

– Tyrkia vil ikke gjenta en slik tabbe, sa han.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere lovet rask en Nato-prosess for Finland dersom de søker medlemskap.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato, og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sa Stoltenberg i en uttalelse torsdag.

Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Powered by Labrador CMS