Nyheter

ADVARSEL: Snart kan også det svenske og finske flagget vaie foran Natos hovedkvarter. Det får Russland til å rase.

Russland advarer Sverige og Finland: – Ha ingen illusjoner

Russiske myndigheter advarer igjen Sverige og Finland mot å bli med i Nato og sier det vil være en alvorlig feil.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det er enda en alvorlig feil som vil få omfattende konsekvenser, sa viseutenriksminister Sergej Rjabkov mandag, ifølge russiske medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I løpet av mandagen skal nasjonalforsamlingene både i Sverige og Finland diskutere forholdet til Nato. Finske myndigheter kunngjorde formelt søndag at de vil søke om Nato-medlemskap, og det er ventet at Sverige vil følge etter.

Det vil øke den militære spenningen, advarer Rjabkov, som sier de to landenes sikkerhet ikke vil bli styrket som følge av beslutningen.

Les også: Socialdemokraterna sier ja til Nato: – Det beste for Sverige

— De bør ikke ha noen illusjoner om at vi bare vil finne oss i dette, advarer han.

— Det er synd at fornuften blir ofret for noen luftige ideer om hva som bør gjøres i den nåværende situasjonen, sier viseutenriksministeren.

Også regjeringstalsmann Dmitrij Peskov uttrykte mandag stor bekymring for de nordiske landenes planer om å bli med i Nato. Men han gjorde det også klart at situasjonen ikke kan sammenlignes med Ukrainas Nato-ambisjoner.

Les også: Finland sier formelt ja til å søke om Nato-medlemskap

Russland har ingen territorielle uenigheter med Finland eller Sverige, påpekte Peskov. I Ukraina ble Krim-halvøya annektert av Russland i 2014, samme år som prorussiske opprørere tok kontroll over områder øst i landet.

Powered by Labrador CMS