Nyheter

VELKOMMEN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Finlands president Alexander Stubb møttes i Alta torsdag. Samme dag ringte de Sveriges statsminister Ulf Kristersson for å gratulere med svenskenes Nato-medlemskap.

Støre og Stubb gratulerer Sverige med Nato-medlemskap

Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker Sverige velkommen i Nato. Samtidig inviterer han til møte om forsvar i forkant av sommerens Nato-toppmøte i Washington sammen med Finland.

Publisert

Over telefon gratulerte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Finlands president Alexander Stubb Sveriges statsminister Ulf Kristersson i forbindelse med svenskenes inntreden i Nato.

Telefonsamtalen ble gjort fra dekket på kystvaktskipet Bjørnøya, som deltar i øvelsen Nordic Response i Nord-Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På X skriver Støre at «nå er hele Norden samlet i Nato. En historisk dag. Nå er vi ikke bare naboer og venner, men også Nato-allierte».

– Vi bruker jo ikke så ofte store ord, men i dag har vært en historisk dag. Finlands president Alexander Stubb og jeg ringte Ulf Kristersson i Washington for å ønske ham lykke til i de siste formelle skrittene mot Nato-medlemskap. Vi ønsker Sverige velkommen og lykke til over målstreken, sier Støre.

Oppgradert samarbeid

Kristersson var torsdag i Washington for å formalisere det svenske Nato-medlemskapet.

– Ulf Kristersson ville normalt vært med her, men trengs nå i Washington. Nå blir Norden samlet i Nato, vi får en kollektiv sikkerhet i Norden, vi kan lene oss på hverandre, sier Støre.

GRATULERTE: Finlands president Alexander Stubb (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer Sveriges statsminister Ulf Kristersson med Nato-medlemskapet torsdag ettermiddag.

Besøket i Nord-Norge var det første utenlandsbesøket for den nyvalgte finske presidenten, og den første øvelsen for Finland som fullverdig Nato-medlem.

Støre sier at man er enige om at samarbeidet i Norden skal oppgraderes med Sveriges fulle medlemskap.

Møtes i Norge

– I tillegg trenger vi å styrke og fordype den politiske kontakten og i den anledning har jeg invitert til et møte i Norge før Nato-møtet i juli. Her får vi rom for at vi sammen med våre medarbeidere kan ta en grundig politiske gjennomgang for hvordan vi kan fordype vårt samarbeid, sier Støre.

Med Sverige som medlemmer utgjør Norden nå en felles front mot Russland.

Støre bedyrer at det ikke vil bli noen endring i det han omtaler som «nordisk ansvarlighet» i forholdet til Russland.

– Vi truer ingen, vi har ikke gjort det i moderne tid. Russiske ytringer får komme som de gjør, vi vil holde på vår ansvarlighet og samarbeid, sier Støre.

Powered by Labrador CMS