Nyheter

PÅ GRENSA: Heimevernet bistår Politiet i kontroll på grensa mellom Norge og Finland.
PÅ GRENSA: Heimevernet bistår Politiet i kontroll på grensa mellom Norge og Finland.

Fra førstegangstjeneste til grensevakt

På grensen mellom Norge og Finland bistår Heimevernet politiet i grensekontroll.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi står noen hundre meter unna grenseovergangen Kivilompolo mellom Norge og Finland. For å komme hit har vi kjørt til Kautokeino, og fortsatt videre på E45 i omtrent 35 minutter. Landskapet er flatt, og veien er lite trafikkert.

Veien leder til en av flere grenseoverganger i Finnmark.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Før du krysser grensa blir du møtt av både politi og soldater fra Heimeverndistrikt 17. Deres oppgave er å kontrollere hvem som kommer inn i Norge fra nabolandet.

Les også: Tilbake i grønt

– Vi bistår politiet med grenseoppdrag. Det er et ekstraordinært oppdrag som følger av pandemien, forteller Heimevernsoldat Sara Bongo.

Hun kommer fra Kautokeino og gjennomførte sin førstegangstjeneste på Porsangmoen leir i 2019. Her var hun vernepliktig i Heimevernets (HV) egen førstegangstjeneste.

En kort stund etter dimittering står hun på grensa og utfører grensekontroll som soldat i Heimevernet.

Frivillig

Bongo forteller at HV-oppdraget er basert på frivillighet.

– Så lenge HV har nok soldater som ønsker å bidra i oppdraget, er det frivillig.

Les om: Heimevernet trekker seg ut etter 14 dagers innsats i Gjerdrum

En trailer kommer kjørende fra Finland, inn mot Norge. Traileren kjører inn i veilommen for å bli kontrollert. Bongo tar på seg munnbind og går bort til sjåføren. Han må vise frem legitimasjon og papirer.

SAMARBEID: Politiet og Heimevernet utfører grensekontroll på grenseoverganger i Finnmark. Her ser du (f.v.) Sara Bongo, Viktoria Wisløff og Ole Nikolai Hætta.
SAMARBEID: Politiet og Heimevernet utfører grensekontroll på grenseoverganger i Finnmark. Her ser du (f.v.) Sara Bongo, Viktoria Wisløff og Ole Nikolai Hætta.

– De må dokumentere hvor de har vært. For eksempel at de ikke har vært i rød soner, forklarer hun.

– I tillegg må de vise frem legitimasjon.

Sammen med Bongo er også HV-soldat Ole Nikolai Hætta og politibetjent Victoria Wisløff.

Hætta forklarer at han ble ferdig med sin førstegangstjeneste på Porsangmoen i 2020. Etter tjenesten hans ble han etter kort tid innkalt i Heimevernet. Hætta var ikke så fornøyd med det, men det frivillige grenseoppdraget liker han godt.

Les også: Frykter feil ved utbetaling av feriepenger

– Jeg meldte meg frivillig for å tjene noen ekstra kroner, forteller han.

På grensa er de på vakt i åtte timer av gangen, før de rulerer. Til alle døgnets tider står det noen på grenseovergang Kivilompolo og sjekker hvem som kommer inn i landet.

Variert trafikk

HV-soldatene og politibetjenten forteller at det er stor variasjon i hvor mye trafikk det er inn i Norge.

– Enkelte dager er det mye å gjøre, men sånn som i dag er det rolig. Det er få biler og trailere som passerer, sier Bongo.

KONTROLLERER: Sara Bongo er soldat i Heimevernet og hun bistår politiet i grensekontroll. Her skal hun kontrollere en trailer på vei inn i landet.
KONTROLLERER: Sara Bongo er soldat i Heimevernet og hun bistår politiet i grensekontroll. Her skal hun kontrollere en trailer på vei inn i landet.

For å få tiden til å gå, bruker de mye tid på kortspill. Når et kjøretøy kommer, spretter de ut, klare til å kontrollere vedkommende.

– Vi jobber godt sammen, og hjelper hverandre med å patruljere biler. Bongo og Hætta er veldig flinke, sier Wisløff.

Ønsker bistand

På alle grenseoverganger i Finnmark, Trøndelag, Nordland og Troms er det HV-soldater og politi. Etter den mest trafikkerte grenseovergangen til Sverige åpnet ønsker politiet bistand også her.

TV2 meldte torsdag at det var flere timer lang kø over Svinesundbroen. Dette er fordi regjeringen åpnet for reiser til Sverige uten karantene for fullvaksinerte.

Les også: Kristin Lund: – Vi har jobbet med dette sammen

Kommunikasjonssjef i HV Per Gunnar Grosberghaugen forteller til Forsvarets forum at HV har mottatt bistandsanmodning fra politet som nå er under behandling.

– Per nå ser det ut til at denne bistanden vil være på omlag 15 HV-soldater fra førstkommende mandag, sier Grosberghaugen.

Powered by Labrador CMS