Nyheter:

Det skal ha blitt betalt ut rundt 100 millioner kroner i feriepenger til områdesjefer og soldater i HVs innsatsstyrker, men tillitsvalgt mener det kan være feil i utbetalingene. Her ser vi innsatsstyrke Rype.

Frykter feil ved utbetaling av feriepenger

Tillitsvalgt i HV stiller spørsmål ved om utbetalingene av feriepenger er riktige. Det mener Personell- og lønnsavdelingen i Forsvaret at de er.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er synd at nå som Forsvaret endelig skal gjøre opp for seg så skapes det en usikkerhet blant de som har fått feriepenger. Det er umulig å kontrollere for den enkelte om beløpet som de har fått, stemmer med det de har krav på.

Det sier tillitsvalgt i HVs innsatsstyrker Aleksander Gudmundseth til Forsvarets forum.

Gudmundseth frykter at det ikke er satt et punktum i feriepengesaken.

Hvis navnet høres kjent ut er det fordi Gudmundseth var representant for et gruppesøksmål mot staten. Målet var da at Forsvaret skulle betale ut feriepenger for alle år i tjeneste.

Grunnlaget for søksmålet falt bort da forsvarsministeren høsten 2020 vedgikk at soldatene i innsatsstyrkene skulle få utbetalt feriepenger for alle år, ikke bare for tre som først var besluttet.

Nå skal Forsvaret ha betalt ut alt av feriepenger.

Ifølge Gudmundseth er det likevel kommet tilbakemeldinger om at soldater i innsatsstyrkene ikke har fått det de har krav på.

30 saker

Aleksander Gudmundseth er tillitsvalgt i HVs innsatsstyrker.

Rundt 7.900 HV-soldater har fått utbetalt feriepenger som går helt tilbake til 2005. Det gjelder både områdesjefer og soldater i HVs innsatsstyrker, men Gudmundseth mener det er begått graverende feil i utregningene.

– Så langt har jeg fått beskjed om 30 graverende saker, sier Gudmundseth til Nationen.

I artikkelen vises det til at enkelte har fått 30 prosent lavere utbetaling enn beregnet.

Tynnslitt tillit

– Tilliten til at Forsvaret har et fungerende lønnssystem for oss som jobber i Heimevernet, er tynnslitt. Jeg hadde håpet at vi kunne bli ferdig med å etterlyse betaling og ferdig med å diskutere feriepenger, men jeg frykter at det nå har blitt skapt en unødvendig usikkerhet blant den enkelte om man har fått det man skal, sier Gudmundseth til Forsvarets forum.

Les også: HV-lønn uteblir – tillitsvalgt kaller det omdømmeskandale

Han mener at konflikten om feriepenger burde ha vært et tilbakelagt kapittel for lengst.

– Det HVs soldater er mest opptatt av i år er å ferie 75 års jubileum - ikke diskutere administrative forhold, sier Gudmundseth.

Korrekt utbetalt

Ifølge seksjonssjef i Personell- og lønnsavdelingen (PLA) i Forsvaret, Richard Bendiksen er feriepengene korrekt utbetalt på bakgrunn av godtgjørelse mottatt for tjeneste i HVs innsatsstyrke.

Han peker imidlertid på at det finnes unntak som det ikke blir betalt feriepenger av, som signerings- og sluttbonus.

Han forteller at de har mottatt 200 henvendelser knyttet til feriepenger siden pengene ble utbetalt denne uka.

– De aller fleste omhandler at Forsvaret ikke har fått opplyst korrekt kontonummer samt forespørsel om den enkeltes beregning, disse svares ut fortløpende. Det er ikke grunnlag for å si at vi har gjort feil i utbetalingene, sier Bendiksen som sier det også har blitt iberegnet renter på feriepengebeløpet.

Han forteller at det totalt har blitt utbetalt i overkant av 100 millioner kroner i feriepenger og forsinkelsesrenter.

Kunne dere ha gjort mer for at den enkelte kunne kontrollere om de har fått det de har krav på?

– Basert på omfanget av antall utbetalinger ville det manuelle arbeidet være for stort og tidskrevende til at dette ble prioritert. Dette ville medført at utbetalingen ville blitt utsatt flere måneder. Vi har derfor prioritert at utbetalingen skulle komme så raskt som mulig, sier Skare.

Han oppfordrer nå den enkelte som har mottatt feriepenger til å oppsøke informasjon lagt ut av Forsvaret samt at de leser informasjonsskrivet som er tilsendt via ALTINN.

Viktig seier

– Dette er en viktig seier for soldatene som har kjempet denne saken i flere år, som Rødt er stolte av å ha bidratt til. Fortsatt gjenstår det uavklarte spørsmål, og soldatene som har ført saken har fortsatt ikke fått dekket sine advokatutgifter. Rødt har tatt opp dette med statsråden i Stortinget gjentatte ganger, seinest forrige uke.

Det skriver partileder i Rødt Bjørnar Moxnes til Forsvarets forum.

Han mener at feriepengesaken har skadet omdømmet til Forsvarsdepartementet og andre regjeringer som ikke løste saken langt tidligere, noe han også uttalte til Forsvarets forum før departementet og forsvarsministeren snudde og besluttet å betale feriepenger utover de tre siste årene.

Powered by Labrador CMS