Nyheter

LUFT-TIL-LUFT TANKING: F-35 ble tanket av Airbus A330 MRTT for første gang.
LUFT-TIL-LUFT TANKING: F-35 ble tanket av Airbus A330 MRTT for første gang.

Norske F-35 ble tanket av et Airbus A330 MRTT tankfly for første gang

F-35 har gjennomført luft-til-luft tanking ved flere anledninger, men dette var den første gangen gjennom Natos tankflysamarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble norske F-35 tanket for første gang gjennom Natos tankflysamarbeid. Flyene har gjennomført luft-til-luft tankinger ved flere andre anledninger, men dette var altså den første tankingen som ble gjennomført gjennom et strategisk samarbeid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det kommer frem i en pressemelding på Forsvarets sider.

– Lufttanking er avgjørende for å støtte luftoppdrag over store avstander. Dette strategiske samarbeidet er viktig for NATO og Norge, og gjør at vi kan tanke under flyvning, som øker oppdragets lengde, sier generalmajor Rolf Folland, sjef Luftforsvaret i pressemeldingen.

Videre i pressemeldingen står det at allerede fra januar 2022 tar F-35 over QRA-beredskapen ut fra Evenes, og har kommet langt i innfasingen. Denne milepælen er enda et steg på veien.

Les også: Norske F16-fly rykket ut etter russiske fly langs norskekysten

Airbus A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) tankfly kan benyttes på alle typer fly som er en del av den multinasjonale flåten (Multinational MRTT Fleet, MMR), og de fleste andre flytyper som benyttes innen Nato.

Det første tankflyet ble levert 30. juni 2020. Den opprinnelige leveransen av totalt åtte MRTT-fly skal være ferdigstilt i 2024, står det videre i pressemeldingen.

Les også: Forsvarskommisjonen og dagens håpløse ubalanse

Powered by Labrador CMS