Nyheter:

B-52 bombefly sammen med et norsk F-16.

Trente med seks B-52 bombefly

Norske F-16 og F-35 trente med bombefly som kan bære atomvåpen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 22. august ankom seks B-52 Stratofortress en flybase i Fairford England. To dager senere publiserte Forsvaret bilder av norske jagerfly som trente sammen med de amerikanske bombeflyene.

– Jeg er glad for at våre amerikanske venner velger å øve og trene i våre nærområder. Det er viktig at de kjenner norske forhold og kan operere sammen med oss dersom det skulle bli nødvendig, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til forsvaret.no.

Bombeflyene fulgte en rute over Canada og Grønland før de svingte sørover og fløy over Norskehavet og Nordsjøen på vei til Fairford. Nato har også utgitt en pressemelding i forbindelse med ankomsten.

– Denne utplasseringen er et sterkt tegn på USAs varige engasjement for Nato og for europeisk sikkerhet, sier Nato-talsperson Oana Lungescu.

I følge pressemeldingen skal flyene drive samtrening med allierte i tiden fremover.

Norske F-35 sammen med bombeflyet B-2.

Kan bære atomvåpen

Eksperter og observatører har bemerket at alle seks bombeflyene i denne utplasseringen skal være i stand til å levere atomvåpen.

Det er en oppgave ikke alle B-52H-utgavene er utstyrt for å gjøre. Det er også uvanlig for denne typen deployeringer, ifølge nettstedet The Drive som blant annet dekker forsvarsnyheter.

Dette er ikke første gang Luftforsvaret trener sammen med amerikanske strategiske bombefly. Det skjedde også i 2019 da norske F-16 fly øvde sammen med B-52 i nordområdene, ikke langt fra grensen mot Russland. I mars var F-35 på vingene sammen med stealth-bombeflyet B-2 Spirit.

Powered by Labrador CMS