Nyheter

OPPGRADERES: Stridsvogn 122 er den svenske versjonen av den tyske Leopard 2. Norge har nylig bestilt 54 nye Leopard 2A8 NOR og har fra før en eldre modell av Leopard 2.

Sverige ruster opp stridsvognparken

Sverige skal bruke 3,5 milliarder kroner på en omfattende oppgradering av sin stridsvogn 122.

Publisert Sist oppdatert

Snart begynner den mest omfattende oppgraderingen av svenskenes stridsvogn 122 siden Sverige anskaffet stridsvognen på tidlig 2000-tallet. 44 stridsvogner skal renoveres og modifiseres. Den nye og oppgraderte versjonen får navnet stridsvogn 123A, skriver Försvarsmakten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Stridsvogner kommer til å være ryggraden i hærens brigader i lang tid framover. Det er en konklusjon vi kan fatte etter den pågående krigen i Ukraina, sier Jonas Lotsne, materiellsjef i det svenske forsvaret i en pressemelding.

Oppgraderingen innebærer i prinsippet et bytte av alle elektroniske komponenter i stridsvognen, så systemet likestilles med øvrige moderne Leopard 2. I tillegg får vognene blant annet ny kanon i kaliber L55, som gir større mulighet for å programmere ammunisjon, ny nattoptikk for vognkommandør og skytter, samt mørkekjøringskamera til vognfører.

Oppgraderingen har en pris på 3,5 milliarder kroner og leveransen av stridsvogn 123A forventes å begynne i starten av 2026.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte Forsvarets forum de nye stridsvognene som Leopard 2A7. Det riktige er Leopard 2A8 NOR. Navnet ble endret i vår, etter dialog mellom Tyskland og leverandøren får de nyeste tyske stridsvognene og de norske betegnelsen A8.

Powered by Labrador CMS