Nyheter

BESØK: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på besøk i Kyiv lørdag 11. juni.

EU holder det som trolig blir et historisk toppmøte

Når EU-lederne møtes til toppmøte i Brussel i dag, er det for å godkjenne Ukraina og Moldova som kandidater til å bli medlemmer av unionen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For få måneder siden var det ingenting som tilsa at de to landene ville få kandidatstatus i nærmeste framtid. Men så gikk Russland til krig mot Ukraina, og brått var situasjonen endret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge EU-ledere har ingen medlemsland innvendinger mot at de to landene får kandidatstatus, men man vet aldri, sa en høytstående EU-kilde under et møte med pressen onsdag.

Ungarn er et land som ofte går imot innstillingen til flertallet av EU-landene. Det er også mulig at Slovenia og Kroatia vil kreve at også Bosnia-Hercegovina får kandidatstatus. Det er ett blant flere land på Balkan som er misfornøyd med at EU har brukt årevis på veien mot formelle medlemskapsforhandlinger. Ikke minst er irritasjonen stor i Serbia, Albania og Nord-Makedonia.

Uansett er det lang vei til formelle medlemskapsforhandlinger for Ukraina og Moldova.

Både Ukraina og Moldova må gjennomføre en rekke reformer, både i kampen mot korrupsjon og i rettsvesenet, for at drømmen om EU-medlemskap skal bli virkelig. Og ingen vet hvor lenge krigen kommer til å vare, og hvordan den vil utvikle seg.

Toppmøtet varer i to dager. Fredag skal EU-lederne vurdere de økonomiske konsekvensene som den russiske invasjonen har fått for Europa. blant annet i form av økende energi- og matpriser.

Powered by Labrador CMS