Nyheter

TVUNGET NED: Her er Ryanair-flyet av typen Boeing 737-8AS med registreringsnummer FR4978 på bakken på Minsk internasjonale lufthavn. Senere søndag kveld fikk flyet tatt av igjen, og fortsette ferden mot Vilnius i Litauen.
TVUNGET NED: Her er Ryanair-flyet av typen Boeing 737-8AS med registreringsnummer FR4978 på bakken på Minsk internasjonale lufthavn. Senere søndag kveld fikk flyet tatt av igjen, og fortsette ferden mot Vilnius i Litauen.

Skal ha beordret jagerfly på vingene for å tvinge ned Ryanair-fly

Den hviterussiske regimekritikeren Raman Pratasevitsj ble pågrepet da flyet han satt i, ble tvunget til å lande i Minsk, angivelig på ordre fra presidenten.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pratasevitsj er en kjent regimekritiker og tidligere redaktør i den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram. Søndag var han passasjer i et Ryanair-fly som tok av fra Aten med kurs mot Litauens hovedstad Vilnius.

Men da flyet kom inn i hviterussisk luftrom, ble det omdirigert og landet i stedet på en flyplass utenfor den hviterussiske hovedstaden Minsk, der Pratasevitsj ble pågrepet, ifølge Nexta.

Det statlige hviterussiske nyhetsbyrået Belta melder at president Aleksandr Lukasjenko personlig beordret et jagerfly på vingene for å eskortere flyet til Minsk. Begrunnelsen var at det angivelig var sprengstoff om bord og at flyet måtte nødlande. Flyet ble deretter gjennomsøkt uten at det ble funnet bomber eller lignende.

Ryanair: Utenfor vår kontroll

Ryanair bekrefter at et av deres passasjerfly ble omdirigert til å lande i Hviterussland og sier det var en hendelse utenfor deres kontroll.

– Flyet fikk beskjed fra hviterussiske myndigheter om en mulig sikkerhetstrussel om bord, og det ble omdirigert til å lande på en flyplass nær Minsk, sier Ryanair i en uttalelse og legger til at ingenting mistenkelig ble funnet.

«EUROPAS SISTE DIKTATOR»: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skal personlig ha beordret jagerfly på vingene for å tvinge Ryanair-flyet til å lande i Minsk, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.
«EUROPAS SISTE DIKTATOR»: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skal personlig ha beordret jagerfly på vingene for å tvinge Ryanair-flyet til å lande i Minsk, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

– Ryanair har varslet relevante nasjonale og europeiske sikkerhetsbyråer, og vi beklager på det sterkeste overfor alle berørte passasjerer fro denne beklagelige forsinkelsen, står det videre i uttalelsen.

Stemplet som terrorist

Pratasevitsj lever som mange andre framtredende hviterussiske opposisjonelle, i eksil i Litauen. President Lukasjenko og hans regime har slått hardt ned på all opposisjon, og Pratasevitsj har blitt stemplet som terrorist av regimet.

PÅGREPET: Den hviterussiske regimekritikeren Raman Pratasevitsj, her på et arkivbilde fra 2017, ble pågrepet da Ryanair-flyet han var om bord i, ble omdirigert og tvunget til å lande i Hviterussland søndag.
PÅGREPET: Den hviterussiske regimekritikeren Raman Pratasevitsj, her på et arkivbilde fra 2017, ble pågrepet da Ryanair-flyet han var om bord i, ble omdirigert og tvunget til å lande i Hviterussland søndag.

Nexta har hatt en sentral rolle i å organisere opposisjonen under de omfattende protestene mot Lukasjenko som har pågått siden i fjor sommer.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja skriver på Twitter at hviterussiske myndigheter fikk flyet til å lande slik at de kunne pågripe Pratasevitsj.

Søreide: Sjokkerende

– Det er sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger et passasjerfly ned i Minsk for å arrestere en regimemotstander. Raman Pratasevitsj må løslates umiddelbart, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse sendt til NTB.

Det har også kommet reaksjoner fra en rekke andre land og fra EU som alle fordømmer hendelsen og krever Pratasevitsj løslatt. Polens statsminister Mateusz Morawiecki går så langt som å kalle det «statlig terrorisme».

Helsingforskomiteen reagerer sterkt

Også den norske Helsingforskomiteen reagerer og ber om at en internasjonal granskning umiddelbart blir satt i gang.

– Vi fordømmer på det sterkeste denne operasjonen som bare kan sees på som internasjonal terrorisme, sier Berit Lindeman, fagsjef i Helsingforskomiteen.

– Dette framstår som en nøye orkestrert operasjon for at Lukasjenko skal slå klørne i en journalist fra Nexta, en sentral aktør for avsløringene av overgrepene til hans regime. Samtidig har flyet og alle passasjerene om bord blitt satt i stor fare.

Vurderer sanksjoner

EU-lederne skal drøfte mulige sanksjoner mot Hviterussland når de samles til toppmøte mandag.

– Hendelsen der et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk, er satt på dagsorden. Konsekvenser og mulige sanksjoner vil bli diskutert, sier en talsmann for EU-president Charles Michel søndag kveld.

De internasjonale reaksjonene er sterke, og flere regjeringssjefer har søndag fordømt den oppsiktsvekkende pågripelsen.

– Statlig terrorisme

Litauens president Gitanas Nauseda reagerer sterkt på pågripelsen.

– Regimet står bak den avskyelige handlingen. Jeg krever at Roman Pratasevitsj løslates med en gang, skriver Nauseda på Twitter.

– Jeg ber allierte i Nato og EU om straks å reagere mot den hviterussiske trussel mot internasjonal luftfart, skriver han videre.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki kaller det «statlig terrorisme».

– Jeg fordømmer på det sterkeste pågripelsen av Raman Pratasevitsj begått av hviterussiske myndigheter som kapret et passasjerfly fra Ryanair. Dette er en forkastelig statlig terrorhandling, skriver han på Twitter.

– Uakseptabelt og bekymringsfullt

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen krever at Pratasevitsj umiddelbart må løslates og skriver på Twitter at det er fullstendig uakseptabelt å tvinge Ryanair-flyet ned i Minsk.

Det tyske utenriksdepartementet krever en umiddelbar forklaring fra hviterussiske myndigheter på pågripelsen av Pratasevitsj, mens den svenske utenriksministeren Ann Linde sier at meldingene om at et sivilt fly ble tvunget ned for å pågripe Pratasevitsj er svært bekymringsfullt.

– Fullstendig uakseptabelt og hensynsløs oppførsel, skriver hun på Twitter.

Den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian fordømmer hendelsen i en Twitter -melding og kaller den helt uakseptabel. Han oppfordrer til et «sterkt og forent svar fra Europa».

Britiske myndigheter sier saken vil få «alvorlige følger».

Powered by Labrador CMS