Nyheter

TILFELLER: I Østerrikes hovedstad Wien er det rapportert om mange tilfeller av «Havanna-syndrom» blant amerikanske diplomater den siste tiden.
TILFELLER: I Østerrikes hovedstad Wien er det rapportert om mange tilfeller av «Havanna-syndrom» blant amerikanske diplomater den siste tiden.

CIA-veteran skal etterforske mystiske sykdomstilfeller

De siste månedene har flere rapportert om flere tilfeller av «Havanna-syndromet». En agent som deltok i jakten på Osama bin Laden skal lede CIAs etterforskning av saken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har et antall amerikanske diplomater, spioner og soldater meldt om tilfeller av «Havanna-syndrom», skriver The New Yorker. I Østerrikes hovedstad Wien er flere to titalls tilfeller rapportert om i år, og flere ansatte som er utplassert i Afrika har også meldt om det samme, ifølge CNN.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Symptomene er følelse av høyt trykk og lyder i hodet. Flere rapporterer også om synsproblemer, skriver CNN. Noen tilfeller skal ha vært så alvorlig at folk måtte slutte i stillingene sine. Over 100 av tilfellene skal ha vært i den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Les mer: Tadsjikistan mobiliserer 230.000 soldater av frykt for Taliban

For å komme til bunns i mysteriet, har USA opprettet en egen spesialstyrke, som skal forsøke å finne årsaken til sykdommen. Ifølge Wall Street Journal har CIA Director William Burns utnevnt en veteran fra jakten på Osama bin Laden som leder for spesialstyrken.

Identiteten til vedkommende holdes skjult, skriver avisen.

Spesialstyrken ble opprettet i desember 2020, og består ifølge Wall Street Journal av blant annet analytikere, medisinsk personell og hemmelige agenter.

Manglende helsehjelp

Flere av de som har rapportert om symptomer, har ikke mottatt tilstrekkelig helsehjelp, skriver CNN. Overvåkingsorganet CIA Office of Inspector General (OIG) skal nå etterforske hvordan sykdomstilfellene er håndtert og om helsetilbudet har vært tilstrekkelig, med en gjennomgang av behandlingen de syke får.

AMBASSADE: Havanna-syndromet ble først lagt merke til blant ansatte på den amerikanske ambassaden i Cubas hovedstad Havanna.
AMBASSADE: Havanna-syndromet ble først lagt merke til blant ansatte på den amerikanske ambassaden i Cubas hovedstad Havanna.

«Havanna-syndromet» blir formelt omtalt som «uforklarlige helseproblemer» av den amerikanske regjeringen. Sykdommen har sitt navn fra den cubanske hovedstaden Havanna, hvor diplomater og agenter først fikk de uforklarlige sykdomsforløpene på den amerikanske ambassaden i 2016.

Les også: Cuba holder USA ansvarlig for brannbomber mot Cubas ambassade i Paris

Tjenestemenn i både Donald Trump og Joe Bidens administrasjoner har mistenkt den russiske etterretningen GRU for tilfellene, ifølge The New Yorker. Hypotesen for sykdommen er at de har brukt mikrobølger for å overvåke amerikanske elektronikk, som har resultert i å skade mennesker i nærheten, skriver The New Yorker. Amerikansk etterretning har ifølge The New Yorker ikke konkrete bevis på verken at mikrobølger er årsaken, eller at russerne står bak.

Undersøkes

Den demokratiske senatoren Jeanne Shaheen, som sitter i Senatets forsvarskomité, er kritisk til hvordan de berørte er behandlet.

– Det er skammelig at amerikanske offentlige og deres nærmeste som har blitt utsatt for disse høyenergi-angrepene ikke har mottatt tilstrekkelig helsetjenester, og at vi mangler klarhet i situasjonen, sier hun til CNN.

Les mer: Rekordmange kvinnelige rekrutter i Sjø- og Luftforsvaret

CNN skriver at flere syke og tidligere ansatte i etterretningen peker på skepsis blant høyt rangerte embetsmenn – spesielt tidligere CIA direktør Gina Haspel – som en viktig årsak til at ofre for sykdommen ikke fikk tilstrekkelig hjelp.

Powered by Labrador CMS