Nyheter

HURTIGGÅENDE: CB40 har en toppfart på 40 knop, og egner seg til rekognosering og etterretning.

Ukraina får svenske kampbåter

Milliardær donerer tre CB90 kampbåter til Ukrainas etterretning.

Publisert

Tre CB90 kampbåter er overlevert til Ukrainas militære etterretningsorganisasjon HUR. CB90 er en aluminiumsbåt, som er produsert av Dockstavarvet i Sverige. Verftet er eid av den svenske våpenprodusenten Saab.

De tre kambåtene er donert til Ukraina av Steel Front, et organ som samler alle militær støtte til Ukraina fra den ukrainske milliardæren Rinat Akhmetov og hans selskaper.

Ifølge en pressemelding fra Steel Front, publisert av Naval News, har båtene allerede vært i bruk i farvannet rundt Krym-halvøya.

– Vi er svært glade for at båtene nå er i hendene på Ukrainas militære etterretning. Hele prosessen, inkludert trening av personell, har tatt seks mpneder. Steel Fronts rolle er å støtte Ukraina på alle måter vi kan, for å seire over okkupantene. Det er ingen tvil om at Svartehavet er en viktig frontlinje. Målet er at disse båtene vil bidra til Ukrainas evne til å forsvare seg selv, sier Oleksandr Vodoviz i Metinvest i pressemeldingen.

Metinvest er et gruveselskap Akhmetov er involvert i.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

CB90 er en hurtiggående båt, med en toppfart på 40 knop, eller 74 km/t. To dieselmotorer driver to vannjettmotorer. Ifølge Steel Front kan båtene brukes til blant annet rekognosering, overvåking og etterretning.

Ifølge pressemeldingen kostet båtene 4,1 millioner amerikanske dollar, inkludert trening av personell, noe som tilsvarer litt over 40 millioner norske kroner.

Det norske Sjøforsvaret bruker også en variant av CB90, med betegnelsen Stridsbåt 90N.

Powered by Labrador CMS