Nyheter

TRUSSEL: Tidligere denne uken la etterretningsdirektør i USA, Avril Haines frem en vurdering av trusselen og konkurransen fra Kina og Russland. Her er direktøren under en høring i Senatet den 14. april 2021.

USAs etterretningsdirektør: Russland og Kina er de strategiske utfordrerne

Avril Haines er etterretningsdirektør i USA. Denne uken la hun fram en vurdering om USAs strategiske utfordrere, Kina og Russland for kongresskomiteen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver det amerikanske forsvarsdepartementet på sine nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Haines sa til kongressen at Kina «fortsatt er en hovedprioritet for etterretningsmiljøet» og at de nå er en utfordrer til USAs økonomi, teknologi og militærvesen.

Hun sa at Kina gjennomfører den største utvidelsen i sitt atomvåpenprogram og utvidelse av arsenalet som de har sett gjennom historien. I tillegg til at kineserne ønsker, ifølge deres vurdering, å matche eller overgå USAs ferdigheter i verdensrommet. Haines la også til at deres brede, aktive og vedvarende cyberspionasje, er den største trusselen for amerikanske myndigheter og i private sektorer.

Russland og Putins planer har også vært et fokusområde for etterretningen. Til Kongressen sa direktøren at de hadde advart resten av verden om hva de trodde ville Putin gjøre videre.

«I dette tilfellet, hvor jeg tror alle skulle ønske vi tok feil, har invasjonen faktisk gått i samsvar med planen vi vurderte det russiske militæret ville følge.»

Videre forteller Haines at Putin verken forutså det omfattende forsvaret fra ukrainsk side eller at resten av verden skulle reagere like fort og sammensveiset som de gjorde.

Likevel vurderer etterretningsmiljøet at Putin vil eskalere til han har nådd målene sine.

«Vi vurderer at Putin føler seg fornærmet, Vesten gir ham ikke ordentlig respekt og oppfatter dette som en krig han ikke har råd til å tape.

«Men hva han kan være villig til å akseptere som seier kan endre seg over tid, gitt de betydelige kostnadene han pådrar seg.»

Powered by Labrador CMS