Nyheter

TILBAKETREKKING: Russland hevder å ha innledet tilbaketrekking. Dette bildet fra det russiske forsvarsdepartementet skal vise stridsvogner som lastes på et tog for å bli fraktet tilbake til sine baser.
TILBAKETREKKING: Russland hevder å ha innledet tilbaketrekking. Dette bildet fra det russiske forsvarsdepartementet skal vise stridsvogner som lastes på et tog for å bli fraktet tilbake til sine baser.

Estisk etterretning fastholder at Russland planlegger angrep

Russland flytter fortsatt styrker til grensa mot Ukraina og planlegger trolig et begrenset angrep mot landet, hevder sjefen for Estlands etterretningstjeneste.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Estisk etterretning er kjent med at rundt ti russiske kampgrupper nå beveger seg i retning grensa til Ukraina, der 100 russiske kampgrupper, eller rundt 170.000 soldater alt er stasjonert, sa Mikk Marran ifølge Reuters da han onsdag la fram den estiske etterretningstjenestens årsrapport.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette antallet inkluderer styrker som vanligvis er stasjonert i regionene rundt Ukraina, samt styrker som nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland, la han til.

Nato anslår til sammenligning at Russland har rundt 130.000 soldater i nærheten av grensa til Ukraina, mens USAs president tirsdag uttalte at Russland har samlet rundt 150.000 soldater nær Ukraina.

Russiske ledere hevder på sin side at de nå har startet tilbaketrekking fra grenseområdene, noe som onsdag ble avvist fra Nato og ukrainsk hold.

Nøkkelområder

Ifølge Marran planlegger Russland å gjennomføre rakettangrepmot mål i Ukraina og okkupere det han kaller nøkkelområder i landet.

– Vår vurdering akkurat nå er at de vil unngå byer med stor befolkning, da det vil kreve mange soldater å kontrollere disse områdene. Men det er uklart hva de russiske styrkene akter å gjøre, sa Marran.

Utbryterregioner

Ifølge Marran er det også «svært sannsynlig» at kampene trappes opp i de to utbryterregionene Lugansk og Donetsk, som kontrolleres av russiskstøttede separatister.

Russland kan nekte enhver befatning med dette og dermed unngå internasjonale sanksjoner, sier han.

– Dersom Russland lykkes i Ukraina, vil det oppmuntre dem til å øke presset på Baltikum i årene som kommer. Trussel om krig har blitt Putins fremste våpen, sa Marran.

Powered by Labrador CMS