Nyheter

PRAHA: Espen Barth Eide er på et nato-møte i Praha.

Vil ikke si om Ukraina får bruke norske våpen i Russland

PRAHA (Forsvarets forum): Ukraina kan bruke vestlige våpen på russisk territorium, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Men han vil ikke si om Ukraina får lov til å angripe russisk territorium med våpen donert av Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Når det gjelder betingelser for enkeltsystemer og hvilke systemer som doneres, så er det krig, og vi er forsiktige med å uttale oss om det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Han deltar på Natos utenriksministermøte i Praha 30. og 31. mai. Eide vil ikke bekrefte om landet tillater Ukraina å bruke våpen donert fra Norge på russisk jord, men anerkjenner Ukrainas rett til å angripe mål i Russland.

– Det er naturlig at Ukraina må ha anledning til å angripe russiske militære instalasjoner og militære styrker, også på den andre siden av grensen. Noe annet ville være veldig urimelig. Derfor er det en klar bevegelse i retning av at det blir bredere støtte til å åpne forbruk også bak russiske linjer. Men da snakker vi om militære mål som er relevante i forhold til krigen, sier Eide til Forsvarets forum. 

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa nylig i et intervju med The Economist at «tiden var inne for at allierte vurderer hvorvidt de skal oppheve noen av begrensningene de har lagt på bruken av våpnene de har donert til Ukraina».

Stoltenberg ba land revurdere

På spørsmål om Ukraina får lov til å bruke våpen fra Norge på russisk jord, svarer seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet Brage Berglund følgende:

– Vi uttaler oss ikke om eventuelle betingelser knyttet til norsk militær støtte til Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i månedsvis bedt vestlige land om å oppheve restriksjonene på våpnene som er gitt til dem.

– Spesielt nå når mye av kamphandlingene foregår i Kharkiv, nær grensa, blir det veldig vanskelig for Ukraina å forsvare seg selv ved å nekte dem muligheten til å bruke disse våpnene mot legitime militære mål på russisk territorium, sa Stoltenberg i intervjuet med The Economist.

Selvforsvar stopper ikke ved grensen

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Både Frankrike og Tyskland vil tillate at Ukraina bruker vestlige våpen til å angripe militærbaser i Russland.

Berglund skriver at Ukraina er utsatt for et væpnet angrep fra Russland og har rett til å forsvare seg i henhold til folkeretten og FN-paktens regler om maktbruk mellom stater.

Ukraina kan ifølge Berglund gjennomføre proporsjonale og nødvendige tiltak for å stanse Russlands folkerettsstridige angrep.

– Dette vil også gjelde på russisk territorium. Retten til å utøve selvforsvar stopper ikke ved grensen til Russland, skriver han i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS