Nyheter

RYGGE: Erna Solberg (H) under et besøk på Rygge flystasjon da hun var statsminister.

Erna Solberg frykter at storkrig i Asia vil påvirke verden mer enn krigen i Ukraina

Fremover må Norge bruke enda mer ressurser på Forsvaret enn det vi trodde etter 2014. Det vil nødvendigvis måtte gå ut over andre formål, skriver Høyre-lederen i ny bok.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-leder Erna Solberg tegner et dystert bilde av verdens sikkerhetspolitiske situasjon i sin nye bok «Veien videre». Der advarer hun om ar risikoen for at den spente situasjonen mellom Taiwan og Fastlands-Kina skal vippe over i full krig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Striden om herredømmet i Sør-Kina-havet hardner til. Kinas ordbruk overfor Taiwan blir stadig skarpere. I kjølvannet av den amerikanske politikeren Nancy Pelosis besøk i Taiwan sommeren 2022 skjøt Kina missiler tvers over øya og beleiret den med flyvåpen og marine», skriver Solberg i boken.

Russlands krigføring i Ukraina har ført til at land i Vest-Europa øker forsvarsbudsjettene. Solberg spår at Norge må bruke enda mer ressurser på Forsvaret enn det vi trodde etter 2014, da Russland først invaderte Ukraina og annekterte Krim-halvøya.

Selv om Norge påvirkes av krigen i Ukraina, frykter Høyre-lederen at en storkrig i Asia vil få enda større konsekvenser.

«En slik krig kan også påvirke resten av verden, og i enda større grad enn Russlands angrep på Ukraina. Kinas økonomi er rundt ti ganger større enn Russlands. Forstyrrelsene i forsyningslinjene fra Kina under og etter pandemien var en liten forsmak på hva som kan skje», skriver hun.

Powered by Labrador CMS