Nyheter

SLÅTT UT: Flytrafikken i Sør-Sverige ble rammet. B>ilet viser flyplassen i Sturup i Skåne.

Svensk e-tjeneste: GPS for fly og skipstrafikk slått ut i romjula

– Alvorlig, sier svensk etterretningssjef.

Publisert Sist oppdatert

GPS-forstyrrelsene som rammet Sverige og andre Østersjø-land i romjula, var alvorlige, ifølge den svenske etterretnings- og sikkerhetstjenesten Must.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Must registrerte forstyrrelsene, men ønsker ikke å kommentere enkeltsaker eller peke ut noen skyldige.

– Det jeg kan si, er at vi har sett den typen GPS-forstyrrelser før, da i forbindelse med russiske militærøvelser. Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson.

Deler av satellittnavigasjonen for blant annet flytrafikk og skipsfart i Sør-Sverige skal ha blitt slått ut av forstyrrelsene. I tillegg til Sverige ble deler av Finland, Danmark, Tyskland, Polen og de baltiske landene rammet.

– Det er alvorlig fordi det er flere funksjoner i samfunnet som er avhengig av et fungerende GPS-system, sier Nilsson.

Must-sjefen varsler at risikoen for såkalt hybridvirksomhet mot Sverige har økt. Det kan være alt fra IT-angrep og påvirkningsoperasjoner til utnyttelse av migrantstrømmer og sabotasje.

Ifølge det estiske medier ERR ble hele den baltiske regionen rammet av GPS-forstyrrelser på slutten av fjoråret, inkludert Finland, Estland, Latvia, og Polen. Estland ble hardest rammet 31. desember.

Ifølge Erko Kulu i det estiske organet som regulerer og overvåker bruken av stråling i landet, kommer forstyrrelsene fra Russland.

– Kilden til forstyrrelsene er antatt å ligge i Leningrad fylke, med en liten lekkasje til Estlands og nabolandenes luftrom, sier Kulu til ERR.

Powered by Labrador CMS