Nyheter:

Et Typhoon-kampfly går inn for landing ved Royal Air Force sin base på Kypros i 2018.

RAF bombet IS-huler i Nord-Irak

Fire ganger mellom 31. mai og 24. juni angrep britiske RAF-luftstyrker IS-mål i Nord-Irak. Tre av toktene bombet huler som ekstremistgruppen benyttet seg av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire toktene er beskrevet i en oppdatering datert 15. juli på britiske myndigheters nettsider.

31. mai: Angrep mot bunker

Som en del av Storbritannias bidrag til den globale koalisjonen mot ekstremistgruppen IS har britiske fly fløyet væpnede rekognoseringsturer og angrepet mål der det har vært nødvendig, står det i oppdateringen. Bidraget er en støtte til irakiske sikkerhetsstyrker.

Søndag 31. mai sendte Royal Air Force (RAF) en fjernstyrt Reaper til et område tre mil vest for Tuz Khurmatu (avmerket på kartet) i Nord-Irak for å undersøke. I oppdateringen står det at det var identifisert en IS-gruppe der, som hadde etablert seg i en bunker i fjellene.

Ifølge det britiske luftforsvarets nettsider kontrolleres angrepsdronen av et crew bestående av tre personer: En pilot, en operatør av sensorer og en etterretningskordinator. Disse fjernstyrer Reaperen fra bakken.

Denne MQ-9 Reaperen er avbildet av det amerikanske luftforsvaret ved Chreech Air Force Base i 2007.

– Reaper-crewet gjennomførte en grundig undersøkelse av området og fant ingen tegn til sivile i nærheten, men fikk bekreftet tilstedeværelse av flere terrorister i nærheten av bunkeren som forsøkte å gjemme seg, står det i oppdateringen.

Reaperen gjennomførte deretter to angrep. Først ødela de bunkeren med en GBU-12-bombe. Deretter ble personer som britiske myndigheter omtaler som terrorister angrepet med et Hellfire-missil.

3. juni: Hule-angrep

To Typhoon-kampfly fra Storbritannias Royal Air Force avbildet over Romania i 2018.

Onsdag 3. juni sluttet to Typhoon FGR4 kampfly og et tankfly av typen Voyager seg til flere andre fly fra koalisjonen. Operasjonen var rettet mot IS-posisjoner identifisert i et fjellområde drøye fem mil nordvest for Kirkuk.

Etter at de hadde forsikret seg om at det ikke var sivile i området bisto britiske fly andre fly fra koalisjonen med overvåkning mens de gjennomførte angrep. Deretter fikk britene beskjed om å angripe en av hulene som IS benyttet. Denne hulen ble bombet med en Paveway IV-bombe. Siden kunne irakiske bakkestyrker bekrefte at angrepet hadde vært en suksess, står det i oppdateringen.

22. juni: Huler brukt som forlegning og lager

Et annet område med huler ble identifisert i underkant av fem mil nordvest for Tikrit (avmerket på kartet). Disse fikk styrkene bekreftelse på at brukes som forlegning og lager for hjemmelagde eksplosiver for IS, skriver britiske myndigheter. To Typhoon-kampfly fikk i oppdrag å angripe posisjonen.

– Etter at det ble sjekket området for risiko for sivile, ble fire Paveway IV-er brukt mot fire nøye utvalgte mål i hulesystemet, står det i oppdateringen. Oppdateringen beskriver operasjonen som en suksess.

24. juni: Hule-angrep

I oppdateringen står det at som følge av intensiv overvåkning fra koalisjonens side, ble det bekreftet et annet hulesystem der IS-medlemmer hadde etablert seg. Dette var i Makhmur-fjellene i Nord-Irak.

Typhoon-kampfly fikk oppgaven med å ødelegge «terroristbasen» onsdag 24. juni.

Det ble sjekket om det var sivile i området, før målene ble angrepet med fire Paveway VI-bomber, skriver britiske myndigheter.

I en tidligere oppdatering skriver britiske myndigheter at de siden mars 2019 har gjennomført daglige patrujeflygninger for å hindre ekstremister i å reetablere seg i Irak og Syria. De skriver at de er klare til å angrep når det er nødvendig.

Presisjonsangrep gjennomføres som følge av grundig og metodisk innsamling av etterretning , og bare når det er gjennomført grundig overvåkning av mål og søk for å forsikre at ikke sivile blir utsatt for risiko, ifølge britiske myndigheter.

Powered by Labrador CMS