Nyheter

GAZASTRIPEN: Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu (i midten) besøker soldater på den nordlige Gazastripen.

Israel og Hamas skeptiske til egyptisk fredsplan

Et egyptisk forslag om våpenhvile, fangeutveksling og en ny palestinsk samlingsregjering kjølig mottatt av både Israel og Hamas. 

Publisert

Det egyptiske fredsforslaget legger opp til en nedtrapping gjennom tre faser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den første fasen innebærer en våpenhvile i minst to uker der Hamas frigir 40 israelske gisler og Israel løslater 120 palestinske fanger. Dessuten skal det åpnes for nødhjelp til Gaza.

Den andre fasen innebærer forhandlinger mellom Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden. Det skal etter planen resultere i en felles teknokratregjering som skal styre både på Vestbredden og i Gaza.

Full tilbaketrekning

Den tredje fasen legger opp til permanent våpenhvile, full israelsk tilbaketrekking fra Gaza og en omfattende avtale om utveksling av de resterende gislene og palestinske fanger.

Fordrevne palestinere i Gaza skal da også få vende tilbake til det som måtte være igjen av hjemmene de forlot.

Ifølge egyptiske kilder har Qatar vært med på å utarbeide planen, som er forelagt Hamas, Israel, USA og europeiske land.

Blir langvarig

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte mandag ikke planen direkte, men slo fast at de israelske angrepene vil bli ytterligere trappet opp og at krigen vil bli langvarig.

– Vi utvider de neste dagene kampene, og dette vil bli en langvarig strid som ikke er i nærheten av å bli avsluttet, sa han.

Israels uttalte mål er at Hamas skal knuses en gang for alle, og Netanyahu har tidligere krevd lengre tids militær kontroll på Gazastripen når krigen er over.

Nei fra Hamas

Hamas har heller ikke offisielt kommentert det egyptiske forslaget, men ifølge egyptiske sikkerhetskilder Reuters har snakket med sier den palestinske gruppen nei til å gi slipp på makten de fikk etter å ha vunnet det siste palestinske valget i 2006.

Den høytstående Hamas-lederen Izzat Rishq, som antas å holde til i Qatar, sier i en kunngjøring at gruppen bare vil forhandle dersom det blir fullstendig slutt på de israelske angrepene.

Vender tommelen ned

– Vårt folk vil ha en slutt på aggresjonen. Vi er ikke ute etter en midlertidig eller delvis våpenhvile som etter kort tid vil bli etterfulgt av mer aggresjon og terrorisme, sier han.

Islamsk hellig krig (Jihad), som også holder israelske gisler på Gazastripen, har ifølge egyptiske sikkerhetskilder også vendt tommelen ned for den egyptiske planen.

Ledere fra begge de to gruppene har de siste dagene vært i Kairo.

Powered by Labrador CMS