Nyheter:

Frykter nettspioner

Spionasje på nettet er blant de fremste truslene Norge står overfor i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Ifølge Etterretningstjenestens åpne vurdering av sikkerhetsutfordringene mot Norge og norske interesser, er truslene fra det «digitale rom» noe av det vanskeligste å forsvare seg mot. Det er Russland og Kina som står bak de fleste digitale angrepene, viser Etterretningstjenestens FOKUS-rapport.

­­– Truslene i det digitale rom er de største mot Norge i 2017. Det er utenlandsk spionasje fra utenlandske etterretningsorganisasjoner rettet inn mot norsk samfunnsstruktur, mot norske styresmakter og personer. Utenlandsk etterretning stjeler også industri- og teknologihemmeligheter – det være seg våpen- eller «grønn» teknologi – områder der Norge er langt framme, sier sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde til F.

– Rapporten beskriver at Russland kan sitte på informasjon som kan påvirke politiske prosesser i Europa. I Norge også?

– Vi beskriver at en av hensiktene ved å trenge inn i datasystemer er å finne informasjon for å bruke til et eller annet formål: For å påvirke, underminere eller endre oppfatning. Sånn informasjon er alltid av interesse for etterretningsorganisasjoner for å forstå de strukturene de ser på.

– Men er det grunn til å frykte påvirkning av norske valg?

– Det er ikke noen stor sannsynlighet for det nå, men at det foregår operasjoner i Norge som har til hensikt å hente ut informasjon om norske samfunnsaktører, strukturer og politiske partier for å finne ut hva de mener, det er vi ganske sikker på at skjer.

Forsvaret interessant. Ifølge Etterretningstjenesten er det ingen direkte trussel mot Norge i dag militært. Det foregår likevel en kartlegging av Forsvaret.

– Oppfatninger om Forsvaret og policy innad Forsvaret, er interessant informasjon for utenlandsk etterretningstjenester som prøver å trenge seg inn i systemene våre, sier Haga Lunde.

Sjef for Etteretningstjenesten Morten Haga Lunde overleverer Fokusraporten 2017 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide
Sjef for Etteretningstjenesten Morten Haga Lunde overleverer Fokusraporten 2017 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

​​​

​– Frykter dere at enkeltpersoner i Forsvaret kan bli utsatt for utenlandsk påvirkning?​

– Det er alltid en årvåkenhet fra Forsvarets sikkerhetsavdeling på at vi ikke har utro tjenere. Det må vi alltid være bevisst på at vi ikke får en innsidetrussel.

– Har trusselen mot Forsvaret blitt større?

– Nei, det vil jeg ikke si. Etterretningspåtrykket er større enn vi har sett på en stund, så må PST beskrive det som skjer inne i landet – det er utenfor mandatet til Etterretningssjefen.

Ønsker «grenseforsvar». Etterretningstjenesten har tidligere etterlyst et «digitalt grenseforsvar​». Ifølge Morten Haga Lunde vil det gi E-tjenesten større muligheter til å avdekke og avverge trusler mot Norge.  

– Det innebærer at vi kan gå inn i trafikk i fiberkabler som mesteparten av kommunikasjonen inn og ut av landet går gjennom. Da kan vi lete i denne «høystakken» etter bestemte indikatorer for å gjenkjenne utenlandsk etterretningsvirksomhet og eventuelt terrorkommunikasjon.

Islamistisk terror. Over 40 000 IS-soldater har blitt drept siden 2014 og terrororganisasjonen er på vikende front militært i sine kjerneområder i Midtøsten. Trusselen om toppstyrte koordinerte angrep på Europa har blitt lavere, men faren for terror vil vedvare, sier Haga Lunde.

– Vi forventer ikke noen økning i terrorisme, vi beskriver at terrorisme kommer til å fortsette omtrent på samme nivå i 2017 som i 2016. Det er en rekke europeiske fremmedkrigere som har vært i Syria. De kan ha hentet inspirasjon fra det. I tillegg er det en generell oppfordring fra ISIL til grupper og personer som føler tilknytting til Midtøsten om å utføre terroraksjoner mot Europa.

– Er det vanskeligere for etterretningstjenester å oppdage og avverge terror når den virker å være mer fragmentert enn tidligere?​

– Det blir jo vanskeligere når de flytter over i det digitale rommet og forsvinner.  

Powered by Labrador CMS